54 procent av osten som säljs i Sverige är importerad, samma sak med 45 procent av yoghurten. Siffrorna levereras av Östergötlands LRF-ordförande Peter Borring.
Han talar inför en publik av branschfolk från Östergötland, Gotland, Småland och Sörmland. De har samlats i Vreta Kloster, inbjudna av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Vill ha svensk ost
När Peter Borring talar sitter Bucht i publiken och lyssnar. Sven-Erik Bucht tror att livsmedelsproduktionen i Sverige kan öka och nu vill han ha branschens hjälp att klura ut hur det ska gå till. Under våren besöker han sex platser i Sverige, varav Vreta kloster är en, och målet är att skapa en svensk livsmedelsstrategi.
– Och jag vet från konsumentundersökningar att 90 procent av svenska folket vill köpa svensk ost, men de svarade att de inte hittar den. Så här finns nog att göra både för politiken och näringen, konstaterar han.
Han slår också fast att det inte fungerar att lita för mycket till de stora offentliga inköp som görs av kommuner och landsting. De står för blygsamma 4 procent. 96 procent av all mat köps av enskilda konsumenter som ska laga mat till familjen.
Skryter inte med billigt vin
Sven-Erik Bucht vill med den kommande livsmedelsstrategin se till att stoppa minskningen av den svenska produktionen och istället öka den.
– Vi är ett av få länder i Europa som saknar en livsmedelsstrategi och har man ingen färdplan, ja då vet man inte vart man ska. Vi har lägst självförsörjningsgrad i Europa. Vi har 600 000 hektar obrukad åker, det är klart att vi måste öka. Vi har alla förutsättningar, säger Sven-Erik Bucht.
En annan talare denna eftermiddag är Johan Ununger, vd för Saltå kvarn i Järna. Hans analys om vad som gått snett i den svenska livsmedelsindustrin är att det pratats alldeles för mycket om vad maten får kosta.
– Tänk vin. Tänk hur du gör när du köper vin, vi skryter inte med att vi köpt billigt vin, säger Johan Ununger.
Sven-Erik Buchts Sverigeturné har besök i Skåne och Västra Götaland kvar. Därefter ska den nationella livsmedelsstrategin utformas.