Fördubblad restid för flera elever

Elever på Naturbruksgymnasiet i Vreta Kloster drabbas hårt av Östgötatrafikens besparingar. Beslutet att dra om linje 520 innebär att restiden för elever från Borensberg förlängs från 20 minuter till 1 timma och 7 minuter.

vreta kloster/ljungsbro2004-08-04 03:05

- Vi riskerar att tappa elever, säger rektor Bo Wigren.

Från och med i juni finns ingen direkt bussförbindelse mellan Borensberg och Ljungsbro sedan Östgötatrafiken beslutat att dra om linje 520. Det innebär att resenärer mellan Ljungsbro och Borensberg måste ta omvägen via Resecentrum i Linköping. Beslutet har kritiserats hårt av såväl arbetspendlare som politiker i Ljungsbro (se gårdagens artikel samt artikel 31/7). Men också elever och lärare på Naturbruksgymnasiet i Vreta Kloster drabbas. Rektorn Bo Widgren, säger att det kommer att bli besvärligt i höst.

-- Många elever på skogs- och jordbruksprogrammen kommer från Borensberg, Fornåsa, Klockrike, Tjällmo och däromkring. Landsbygden öster om Motala är ett stort rekryteringsområde för oss.

Hur många elever som drabbas är oklart men en lärare som fram tills nu själv pendlat med buss 520 uppskattar att det rör sig om mellan 20 och 30 elever varje dag.

Bo Wigren tycker att det är orimligt att elever i Borensberg ska behöva ta omvägen via Linköping. Det betyder att restiden mer än fördubblas och han är rädd att skolan kommer att tappa elever.

-- Resan är en viktig del i elevernas val och många elever har långa skoldagar redan som det är. Vi har också fått höra att elever valt bort oss på grund av bussproblemen, säger han.

Vreta-Västerbyskolan driver naturbruksgymnasium åt samtliga 13 kommuner i Östergötland och säljer totalt utbildningar till 60 kommuner i landet, eftersom inriktningen på hästhållning har riksintag. Bo Wigren säger att skolan därför är väldigt beroende av att hela länstrafiken fungerar.

-- För varje neddragning måste vi tacka nej till elever för att vi inte har plats att ha dem boende här.

Dyrare för familjen

För att få bo på skolan krävs att restiden är minst en och en halv timme enkel väg. I dag bor 140 av skolans cirka 400 elever inackorderade.

--Att elever bor på skolan kostar också familjen flera tusenlappar om året, säger han.

Också elever som kommer från Söderköping har fått det sämre sedan busslinjen mellan Söderköping och Linköping dragits in. De måste nu först ta bussen till Norrköping, för att sedan ta pendeln till Linköping och slutligen buss till Vreta kloster.

-- Nu knaprar man hela tiden på den mellankommunala trafiken. Det påverkar oss hela tiden, säger Bo Wigren.

Hoppas på lösning

Trots påtryckningar från flera håll under våren står Östgötatrafikens beslut fast. Alternativ har presenterats och ratats. Trots det hoppas Bo Wigren på en lösning. Under tisdagen fick han ta emot flera samtal från oroliga föräldrar som undrar hur deras barn ska ta sig till skolan i höst. Trots att det bara är en dryg vecka kvar till skolstart har rektorn inget bra svar.

-- Vi jobbar på det men tills vidare får eleverna från Borensberg ta bussen via Linköping, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om