Sveriges olympiska kommitté (SOK) fyllde på den svenska skaran till OS i Aten med fyra aktiva på torsdagen.

Men Jan-Ove Waldner får fortfarande vänta på klartecken.

Enbart gamla meriter biter inte på SOK. Jan-Ove Waldner, tidernas mest meriterade bordtennisspelare, tog OS-guld i Barcelona 1992 och var i final i Sydney 2000.

Men sedan dess har Waldner kämpat för att komma tillbaka efter sitt fotledsbrott och en ny skada, en sträckning i låret, stoppade honom från spel i lag-VM i Qatar förra veckan. En av de tävlingar där SOK ville se Waldner göra resultat.

Och eftersom SOK inte tar ut idrottare som är skadade, får Waldner finna sig i att vänta på OS-biljetten.

Ofta handlar det om formaliteter då idrottsförbund förespråkar aktiva vid SOK:s uttagningssammanträden. I bordtennis är Jörgen Persson och Peter Karlsson redan uttagna. Som likaledes förhandsnominerad behöver Waldner "bara" visa upp sig hel och frisk och visa att han håller klassen. Waldners facit i Plüderhausen i tyska bundesliga är sju segrar och åtta förluster så här långt den här säsongen. I Tyskland är det gott om internationellt motstånd. Men SOK vill gärna se honom långt framme i en internationell turnering också.

En annan racketveteran, Jonas Björkman, fick klartecken på torsdagen. Han är den ende hittills i tennis. Brottningen, med tre klara namn, fick påspädning med ytterligare tre aktiva. Det är Sara Eriksson, Eddy Bengtsson och Mohammad Babulfath.

Hittills har 39 aktiva fått klart med OS-start av SOK. Under ytterligare tre tillfällen under våren och sommaren kommer nomineringsmöten att hållas.