– Jätteroligt och hedrande, säger han, men det är givetvis inte en enskild persons förtjänst att kvarnen är igång igen. Jag fick representera hela vår förening.
Det ligger massor med arbete bakom återfödelsen av den imponerande kvarnen, och föreningen Råås kvarns vänner bildades för detta 1979. 1987 kunde kvarnen sättas i drift igen.
– Det var förre ägaren i Råås gård som tog initiativ till upprustningen, förklarar Börje Samuelsson.
Kvarnen byggdes på 1740-talet och kvarndriften upphörde 1953. Den är unik med sin stensockel som har två meter tjocka murar. Sten ligger på sten, fastlåsta av varandra, utan minsta gnutta murbruk. Men också andra byggnader och dammar som hörde till anläggningen har återfått sin ålderdomliga karaktär. Kvarnen har blivit ett populärt utflyktsmål i Ydre kommun och föreningen ordnar "så-gjorde-man-förr-dagar” för besökare i alla åldrar.
– Vi blir aldrig färdiga, underhållsarbetet pågår ständigt, konstaterar Börje Samuelsson som är föreningens verkmästare och har jobbat med kvarnen i över 30 år.
Under fredagen, 13 april, fick han Arbetets museums vänförenings nationella pris ”Årets Arbetsmyra” som delades ut för sjätte gången. Det delas ut för att uppmärksamma en enskild person av alla eldsjälar som genom sina insatser för arbetslivsmuseerna bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av kulturarvet.
"Årets arbetsmyra" får, förutom äran, också ett diplom och 5 000 kronor.