I flera veckor har ett lodjur synts till på gårdar i Ydretrakten. Den udda gästen skräms varken av människor eller kreatur. En av dem som sett lodjuret på nära håll är Tobias Bexell som är rovdjursansvarig för Ydre jaktvårdskrets inom jägarförbundet.
– Första gången jag såg honom låg han i en hästhage och vilade medans hästarna gick där. Både lodjuret och hästarna verkade helt oberörda av varandra. Han har ett rådjur i en av hagarna som han ätit på i några dagar nu, berättar Tobias.
Redan innan djuret vandrade in i Östergötland gjordes det iakttagelser av lodjuret på andra sidan länsgränsen i Jönköpings län.
– Det sågs även där vid en gård och visade redan då ett oskyggt beteende, säger Tobias.
Det är just det oskygga beteendet som blivit ett problem. Lodjuret har i Ydretrakten varit inne i både garage, uthus och även i ladugårdar.
– Det har varit inne i en ladugård där både kor och bonden befann sig bara några meter ifrån. På en film ser man hur den lugnt går runt i ett mjölkhål innan den går ut igen, säger Tobias.
Att lodjuret rör sig oberört bland tamdjur och människor visar att det kan ha kommit bort från sitt rätta element, att leva och jaga i skogen.
Vad händer om det blir för tamt?
– Klarar det inte av att vara i naturen och istället söker sig till befolkningen kan det tyvärr sluta med att det måste skjutas. Och det är det vi försöker undvika.
Ryktet om det orädda lodjuret har spridit sig, vilket innebär att människor kommer för att leta efter lodjuret. Därför vill vare sig markägare eller jägare att den exakta platsen, där lodjuret håller till, kommer ut till allmänheten.
– Åk inte ut och leta efter lodjuret, det behöver komma tillbaka till sitt normala liv i skogen. Det är en vädjan från både oss jägare och från markägare där lodjuret håller till, säger Tobias.
Är det mycket folk som letat efter djuret på dessa marker?
– Det är lite folk som varit här, det stämmer. Men vi hoppas att även de som vet var lodjuret finns lämnar dessa ställen ifred. Åk inte dit för att "se ett lodjur på riktigt" eller få ett foto, det viktiga är att djuret återvänder till skogen.
Tobias tror att lodjuret är en unge som mamman lämnat för att leta efter en partner. En annan möjlighet är att mamman blivit sjuk eller inte längre är vid liv. Tobias hoppas dock att mamman kommer tillbaka och ungen då hittar tillbaka till sitt naturliga beteende.
– Perioden då katter parar sig närmar sig och då kan mammorna lämna sina ungar. Mammorna kan då döda exempelvis ett rådjur till ungen för att senare återvända.
Tobias, andra jägare och markägare har hela tiden haft kontakt med Länsstyrelsen i Östergötland.
– Det är viktigt att rapportera sådana här uppgifter till Länsstyrelsen, de har kunskapen och vet hur man ska göra i denna situation, säger Tobias Bexell.
Lovisa Häggström, på Länsstyrelsen i Östergötland, bekräftar att länsstyrelsen håller en kontinuerlig kontakt med jägare och markägare i ydretrakten angående lodjuret.
– Om det behövs kommer vi vidta åtgärder. I första hand kommer vi kontrollera vad det är som lockar djuret till gården, oftast finns det något ätbart som lodjuret hittat. Vi uppmanar de som bor i närheten att se över omgivningen. Eventuella kadaver från vilda djur bör också tas bort eller flyttas långt från gården, säger Lovisa Häggström.
Att lodjur rör sig nära gårdar är inte ovanligt. På vintern när det finns lite snö kan vi se spåren och då blir boende uppmärksammade på det, vilket Länsstyrelsen även får rapporter om. Däremot att ett lodjur går in i byggnader är inte lika vanligt. Lovisa Häggström vill dock inte spekulera i varför det blivit så i detta fall.
– Antagligen har lodjuret sökt sig till gårdarna för att hitta mat. Det kan finnas en hona i närheten också men det är inte kvalitetssäkrat.
Länsstyrelsen tar emot rapporter om man sett lodjuret, men Lovisa påpekar också att det är viktigt att allmänheten lämnar djuret ifred.
– Det är bra att man inte närmar sig lodjuret. Om detta sker kontinuerligt finns risk att djuret blir ännu mindre rädd för människor och då blir det svårare att få det att återvända till skogen, säger Lovisa Häggström.