Regnet som hängde i luften på förmiddagen oroade arrangörerna inför söndagens storsatsning på en utökad familjedag i Österbymo. Men när det väl var dags att dra igång evenemanget var skurarna borta och det kom en hel del besökare till torget. Familjedagar har anordnats tidigare på orten, men i söndags slogs evenemanget ihop med nycirkusen ”Inget kalas utan knas” som arrangerades av Östgötateatern. Peter Åberg var en av fyra artister som medverkade. Han förklarade vad begreppet "nycirkus" egentligen betyder.

– Tidigare var cirkus olika nummer på nummer där man ofta involverade djur. I dag är det lite annorlunda – vi är ett gäng cirkusartister som gör en familjeshow istället och det är lite mer som teater, förklarar han.

Familjedagen var ett samarrangemang mellan Hyresgästföreningen i Ydre, Ydrebostäder, ABF, Ydre kommun samt lokala föreningar. Under dagen kunde besökarna bland annat mingla med trollkarlen MagiMartin, pyssla i en pysselverkstad och lyssna på sagor i bibliotekets tält på området.

Artikelbild

| MagiMartin förvandlade tjugolappar till 500-kronorsedlar inför en minst sagt förvånad publik.

– Vi har valt att ha cirkustema på sagorna. Barnen får även pyssla sina egna cirkusmasker, säger Christine Åström, en av de ansvariga för aktiviteterna inne på biblioteket.

Även räddningstjänsten fanns på plats med sina fordon och lät besökarna prova på att manövrera en så kallad spridare som bland annat används för att öppna bilar vid trafikolyckor. Under dagen anordnades också ponnyridning, ansiktsmålning, fikaservering samt musikunderhållning av föreningen ”Kvar i Ydre”.