Portalen är snarlik uppslagsverket Wikipedia. 
- Vi ska undersöka om det här strider mot personuppgiftslagen, säger Jan Staaf, chef för kriminalavdelningen vid polisen i Linköping.

Wikipedia är en internetbaserad encyklopedi med öppen källkod där användare kan lägga till och dra ifrån information. Den grundades för sex år sedan i USA och finns i dag på över 30 språk. Den svenska versionen har mer än 200 000 artiklar.

Nu har den högerextrema rörelsen i Sverige gjort en snarlik portal, kallad Metapedia med drygt tusen artiklar. Där finns bland annat ett register över personer med judiskt påbrå och företag som påstås ha judiska ägarintressen.

Artikelbild

Wikipedia har tidigare utsatts för liknande plagiat i USA, men juridiskt kan de inte göra så mycket, säger Lennart Guldbrandsson, Svenska Wikipedias presskontakt.

- Vi ser allvarligt på det här och tycker det är beklagligt. Men vad jag förstår kan vi i nuläget inte göra något, säger Lennart Guldbrandsson.

Bakom den, vid första anblicken, snarlika internetsidan Metapedia står företaget NFSE Media AB i Linköping som till största delen ägs av Lennart Berg i Karlskoga. Han var tidigare verksam iden nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen.

Men verksamheten med Metapedia sköts av Anders Lagerström i Linköping. Samma person driver Nordiska förlaget som arbetar med att sälja böcker, tidskrifter och musik om den så kallade nationella rörelsen.

Den andra februari i år ansökte NFSE Media hos Radio- och tv-verket om ansvarigutgivarbevis. Syftet är att kringgå personuppgiftslagen, PUL och slippa konflikt med Datainspektionen. Därmed kan det högerextrema uppslagsverket få samma grundlagsskydd som till exempel Östgöta Correspondentens hemsida.

Än har verket inte fattat något beslut. Men på torsdagen inledde polisen i Linköping en förundersökning mot personerna bakom hemsidan. För i nuläget kan publiceringen anses olaglig och strida mot personuppgiftslagen.