I porten till Platensgatan 5 finns inget som avslöjar ett företag som, enligt dem själva, bedriver en världsomspännande verksamhet med allt från hälsokost, aktiehandel, mobiltelefoni och bankverksamhet, till projekt för kvinnor i tredje världen och "lokalbefolkningen i Afrika". En verksamhet som, utlovas det, ska göra sina investerare finansiellt oberoende resten av livet.

Quatro MPN (Multi purpose network) dök upp i Linköping tidigt under hösten 2008. Företaget introducerades av norrmannen Asle Frydenlund, som flyttat från Norge några månader tidigare och bosatt sig i Linköping. I början styrdes bolaget från en lägenhet på T1. Privatpersoner bjöds in till möten, där Frydenlund berättade om företagets storslagna visioner att generera stora vinster för alla som via aktieköp investerade i olika produkter eller tjänster.

De människor som kontaktat Corren menar att det här rör sig om pyramidspelsverksamhet. Att affärsidén är att värva människor som ska satsa pengar - som i sin tur värvar människor som satsar pengar.

Artikelbild

Quatros logga pryder mattan i företagets reception.

Enligt uppgifter till Corren har också många Linköpingsbor satsat pengar i Quatro.En av personerna som Corren varit i personlig kontakt med deltog i ett av mötena och beskriver det hela som rena väckelsemötet.

- Asle är den karismatiske predikanten. På trygg norska lovar han att det nu äntligen är den lilla människans tur att bli ekonomiskt oberoende, berättar deltagaren.

Ytterligare en person som Corren har pratat bekräftar den bilden. Ingen ställde vare sig frågor eller ifrågasatte något av det Asle Frydenlund sa.

Anledningen till att Correns källor vill vara anonyma är att de inte vill sätta andra människor i knipa. De har, precis som alla andra som kommer till Quatromöten, blivit rekommenderade av någon som redan är medlem.

Företaget varken tillverkar eller säljer varor. Istället handlar man med pengar. Medlemmarna investerar, via Quatro MPN Ltd, pengar i olika verksamheter som enligt löfte ska ge minst tre procents avkastning per månad. Men enligt Quatro var den verkliga avkastningen i höstas hela 8,4 procent.

De stora vinsterna - i en tid när börserna runt om i världen började störtdyka - förklaras med att Quatro omger sig av mycket duktigt folk.

På nätet presenterar sig företaget genom en otrolig mängd olika webbsidor. Men bara tillgängliga för dem som har investerat.

Där kan man bland annat läsa att Quatro har en egen valuta - Q-nite - och också en egen börs. Här köper och säljer medlemmar andelar vars värde, enligt företaget, är minst 0,5 euro eller högst två euro.

När värdet är två sker en delning med fyra av andelarna - en så kallad split. Värdet blir återigen 0,5 euro och "du får fyra gånger pengarna tillbaka varje gång det händer" skriver företaget på sin hemsida. Enligt samma sida har första delningen redan skett, 23 december förra året.

Att få kontakt med företaget verkar näst intill omöjligt, trots att Corren ringer både till företagets telefon och till de mobiltelefonnummer som nummerupplysningen uppger att styrelseledamöterna har.

Så vi går helt enkelt dit.

Några trappor upp på Platensgatan 5 hittar vi rätt dörr. Quatro MPN Ltd står det på en smal pappersremsa på brevinkastet. När vi kliver in faller blicken direkt på företagets logga, ett stort guldfärgat Q, som pryder en kungsblå matta.

Personerna vi söker, Asle Frydenlund eller Uno Karlsson, bolagets vd, är inte anträffbara. Frydenlund är på en Asienresa och väntas inte hem förrän om en vecka, upplyser en vänlig kille i den inglasade receptionen. Var Uno Karlsson befinner sig vet inte receptionisten. Däremot finns Leif Berndtsson, styrelserepresentant i företaget, på plats.

Efter en stunds väntan kommer han. Men när Corren vill ställa frågor om Quatros verksamhet vill Leif Berndtsson inte svara. Han hänvisar till Asle Frydenlund och ber oss lämna lokalen.

Men varför kan du som sitter i företagets styrelse inte förklara vad företaget gör?

- Jag har ingen anledning att prata med Corren, säger Leif Berndtsson.

Han vill inte heller tala om det aktiebolag, Quatroffice Scandinavia AB, som registrerades i februari i år, och som han är VD för.

Han går med på att boka en intervjutid. Men har inte almanackan med och ber mig att ringa för att vi ska hitta lämpligt datum.

Efter detta har Leif Berndtsson aldrig varit anträffbar. Han har heller inte hört av sig trots upprepade telefonsamtal och meddelanden som lämnats till företagets telefonist.

Corren har därför inte fått svar på varför bolaget, som är ett engelskt bolag, inte har en registrerad filial i Sverige. Utan en registrerad filial - men med en fast bolagsadress - är det inte tillåtet att bedriva verksamhet i Sverige, enligt Skatteverket. Enligt Correns granskning bedriver Quatro MPN Ltd bankverksamhet eller bankliknande verksamhet. Varken Quatro MNP Ltd eller Quatroffice Scandinavia AB har dock något nödvändigt tillstånd.

- Att få tillstånd är dessutom en komplicerad procedur, säger Lars Malmström som är biträdande informationschef på Finansinspektionen.

Det finns många frågetecken kring verksamheten. Hur medlemmarna kan ha koll på vad deras andelar verkligen är värda när de, i euro, satsade pengarna, omvandlas till bolagets egen valuta som kallas Q-nite är oklart. Likaså är det oklart varför många av de angivna adresserna i England, övriga Europa och runt om i världen enbart är postboxar.

Att telefonnumret till det uppgivna huvudkontoret i London är ett telefonnummer till ett annat företag gör inte medlemmarnas insyn i verksamheten enklare.