Staffan Danielsson (C) har tillsammans med partikamraten Lennart Pettersson motionerat i riksdagen om att man ska införa att förbud mot burka och nikab i skolor och på arbetsplatser. Man bör även diskutera ett förbud på allmänna platser.

- Människans ansikte är hennes kontaktyta mot omvärlden och i ett öppet samhälle ska vi inte dölja oss för varandra, säger han.

I Sverige finns bara några hundra kvinnor som använder slöja som täcker ansiktet när de går ut. Och mycket få av dem är yrkesverksamma. Ändå har det blivit en intensiv debatt kring Staffan Danielsson motion. En av kritikerna är från de egna leden, Roger Tiefensee, gruppledare för Centerpartiet.

- Centerpartiet har en tydlig linje: Vi vill inte införa något förbud mot burka eller nikab. Därför hade jag helst sett att Staffan Danielsson inte hade väckt den här motionen, säger han.

- Jag förstår inte motionen över huvudtaget. Vad är problemet som han försöker lösa, undrar Roger Tiefensee.

Men Staffan Danielsson står på sig.

- Inom politiken finns det många som anser att man inte ska diskutera den här frågan eftersom slöjförbud är något som Sverigedemokraterna driver.

- Men jag tycker att det är precis tvärtom. Det här är en fråga som diskuteras mycket ute bland människor och då måste vi ta upp den för att förhindra att Sverigedemokraterna plockar poäng på den, säger Staffan Danielsson.

När hans motion uppmärksammades i Expressen frågade tidningen sin läsekrets om de var för eller emot hans förslag. 12 000 personer svarade och merparten var för ett förbud. Även om en sådan enkätfråga inte säger något om vad hela befolkningen tycker så anser Danielsson att det tyder på att det finns starka åsikter i frågan bland svenskarna.

- Jag är liberal, och religionsfriheten är viktig för mig. Men även ett liberalt samhälle sätter gränser, vi tillåter till exempel inte månggifte. Det finns centerpartister som tycker att jag står för en oacceptabel förbudspolitik, och jag respekterar att de har en annan åsikt. Men jag blir orolig när jag får kritik för att jag över huvudtaget tagit upp frågan, man måste ju få ha en dialog även om sådana här saker, säger Staffan Danielsson. Johan Sievers