Polisens sätt att mäta effektivitet, den så kallade pinnjakten, är inte särskilt populärt bland landets poliser, visar en undersökning gjord på uppdrag av polisförbundet.

- Polisen ska bidra till att fler brott klaras upp samtidigt som vi ökar tryggheten bland allmänheten. Ska vi lyckas med detta måste vi komplettera dagens trubbiga mätsystem med bättre metoder, påpekar fackets ordförande Jan Karlsen.

Ett 80-tal poliser från Östergötland deltog i undersökningen. 93 procent av dem anser inte att pinnjakten är ett bra sätt att öka effektiviteten inom polisen.

Andra resultat är:

79 procent av dem anser att pinnjakten kan medföra en risk att poliser hellre tar enklare ärenden (som snatteri) än mer komplicerade ärenden för att nå upp till uppsatta mål. 28 procent av poliserna klassar den risken till och med som stor.

Och hela 98 procent av östgötapoliserna tycker dessutom att det finns en risk att poliser påverkade av jakten på pinnar, vid trafikkontroller, ställer sig på stora vägar mitt i rusningstid istället för att ställa sig på mindre vägar.

Undersökningen visar också att endast nio procent av poliserna anser att arbetsgivaren bör använda resultaten av pinnjakten som underlag vid lönesättning.

Polisförbundet anser att polisen borde arbeta mot helt andra mål än att snabbt uppnå kvantitativa mål.

- Det intressanta vore istället att följa brottsstatistiken varje dag och ha som målsättning att brottsligheten ska minska på de platser där brotten begås, säger Jan Karlsen i ett pressmeddelande.