Under måndagen besökte han Kvinnojouren i Motala. Han har fyra förslag på hur kvinnors skydd kan bli bättre.

- Över hälften av alla besöksförbud överträds. Det är viktigt att göra så mycket som går för att det ska minska. Först och främst måste rutinerna för hot- och riskbedömningar ses över. De verktyg som finns i dag måste användas, säger Sundin.

Skärpta straff

Artikelbild

Foto: 24Corren... Tina Olby på Kvinnojouren i Motala håller med och anser att det görs för lite mot de "små" överträdelserna, som skickade sms-meddelanden och liknande.

Sundin anser att maximistraffet för grovt brott när det gäller överträdelse av besöksförbud måste skärpas, från ett år till det dubbla. Och när det gäller själva förebyggandet anser han att man måste hålla mannen (som det oftast handlar om) borta från kvinnan på olika sätt.

- Ett sätt är att använda modern teknik så att det går att se var mannen befinner sig, att han får bära en sändare på sig. Det är ofta som ord står mot ord när kvinnan hävdar att mannen stått utanför hennes bostad eller liknande.

Ytterligare ett problem som Sundin pekar på är de små överträdelserna, exempelvis genom sms-meddelanden. Tina Olby på Kvinnojouren i Motala känner igen detta.

- Sms, brev ..., mannen kanske vill lägga till kvinnan som "vän" på Facebook. Och samtidigt känner sig kvinnan hotad av honom. Hon tvingas hela tiden till att förhålla sig till mannen, och terrorn fortsätter, säger Olby.

Artikelbild

Foto: 24CorrenMattias Sundin (FP) vill att samhället ser allvarligare på överträdelse av besöksförbud.

Tandlös

Hon beskriver lagen som ganska tandlös i det här fallet.

- I morse talade jag med en kvinna som fått fyra SMS av en man som har besöksförbud. Polisen hade föreslagit att hon skulle byta telefonnummer.

Kvinnojouren i Motala, Vadstena och Mjölby har två heltidsanställda. De arbetar aktivt med att uppvakta politiker, men verksamheten är politiskt obunden.

- Vi arbetar med förändring och lägger resurser på opinionsbildning, även om huvuduppgiften är att hjälpa utsatta kvinnor. Mattias Sundins förslag är intressanta, eftersom det finns ett behov av en förstärkning besöksförbudet, säger Tina Olby.