Att livskriser och medföljande psykologisk stress för föräldrarna påverkar även det lilla barnets hälsa är den hittills viktigaste upptäckten i det världsunika ABIS-projektet.

ABIS som omfattar 17 000 barn i sydöstra Sverige har hunnit fylla tio år. På tisdagen hölls ett symposium på Hälsouniversitetet för att fira detta.

- Det är första gången vi kunnat fastslå att psykologisk stress i en familj är förknippat med antikroppsutveckling mot insulinproducerande celler hos små barn, säger Johnny Ludvigsson. Med små barn avses här barn som är ett till 1,5 år gamla.

- Barn som inte har autoantikroppar får inte diabetes, säger Johnny Ludvigsson.

Psykologisk stress har också ett samband med övervikt och fetma hos barn, framgår av forskning i projektet. Det i sin tur är en sedan tidigare känd riskfaktor för att få diabetes.

Vart femte ABIS-barn var överviktigt eller räknades som fet vid fem års ålder.

Att barn som får komjölk i späd ålder också löper ökad risk att utveckla diabetes har konstaterats i tidigare forskningsstudier. Den pusselbiten läggs nu också i ABIS-projektet.

De fakta som hittills kommit fram i ABIS kan liknas vid ett stort antal lösa -inte sällan motsägelsefulla- pusselbitar. Som den som visar vad sötintag för 2,5- åriga barn leder till.

Det visade sig att barn i den åldern som dagligen fick saft var tjockare än andra barn vid fem års ålder. Medan 2,5 -åriga barn som åt godis dagligen var mindre överviktiga än andra barn när de fyllde fem. Hur förklarar man det?

- Det finns inga enkla förklaringar, konstaterade doktoranden Karina Huus som kommer från högskolan i Jönköping och forskar på ABIS-barnens viktutveckling.

Karina Huus forskning visar också att barn som åt mycket gröt, potatis och creme fraiche (!) när de var 2,5 var mindre feta än sina jämnåriga kamrater när de fyllde fem.

- Kanske är det så att det är bra att äta fett tidigt i livet, spekulerar hon.

På sikt ska de många kunskapsbitarna förhoppningsvis lägga pusslet som löser gåtan med varför allt fler svenska barn får diabetes. Och kanske även leda till att det kommer ett vaccin mot sjukdomen.