Det drar ihop sig till festival i Grebo, Sveriges skönaste och trevligaste om man får tro Sill-Janne.

Sill-Janne? Inget efternamn?

- Det räcker med Sill-Janne­, säger mannen i keps som i veckan ställer upp som festival-volontär och som på lördag står på scenen i bandet Svensk Punk.

Sill-Janne och omkring 100 andra volontärer har mycket att göra. Fixa el, bygga bänkar, köpa korv, bygga scen, resa tält, klippa gräs, sätta upp kravallstaket och torka sittplatser.

Festivalgeneralerna ­Mikael Phalén och ­Tobias Pettersson som båda har rötterna i Grebo, har just varit en sväng ut på landsbygden och hämtat plankor till bänkar. Nu pustar de ut med varsin folköl. De har i snart ett år jobbat med årets Sköna Gröna.

- Tillstånd, ragga sponsorer, boka artister, söka bidrag. Boka ljud, ljus, vakter. Ja, allt. Det är faktiskt mer jobb bakom än folk tror, ­säger Tobias Pettersson.

Framför oss ligger Klockar­ängen. Grön, men ganska öde. Scenen väntas anlända först om någon timme.

- Vi har faktiskt flyttat scenen i år. Sju meter längre bort än sist, säger Tobias Pettersson.

När Mikael Phalén visar linjerna för scenens placering tidigare framgår det att Sköna Gröna Grebo vuxit sedan starten 2004. Positionerna har flyttats fram. Nästa år kanske skogen ryker för att ge plats åt scenen?

Arrangemanget lockade 1 500 besökare förra året. I år väntas det stora och delvis riksbekanta artistuppbådet dra det dubbla. Festivalsugna i hela landet mejlar och ringer med frågor om camping, vandrarhem, el till husbilen.

- Egentligen arbetar vi inte för att göra festivalen stor. Den ska vara bra. Mycket folk är bara en bieffekt, säger Tobias.

Vad gör Sköna Gröna Grebo speciell?

- Det är en bra avslutning på sommaren. Alla kommer, allt mellan barn och äldre, det är lite av picknickläge och Greboborna gillar det, säger Mikael.

Ett annat: Sköna Grebo bjuder frivilligt inträde.

- Ja, fast det är ju bra om folk betalar. Fem vuxna för en hundralapp är lite väl snålt, säger Tobias och radar upp kostnader som väl motiverar en minst hundring i inträde.

Som alla festivaler har också Grebo sina lagom mytomspunna festivalfigurer. Gula Gubben i sin gula och trånga joggingdräkt från 70-talet väntas i publikhavet. Ett annat år syntes kanske en av de mest omtalade festivallegenderna.

Medan festivalplatsen tar form värmer solen skönt på Klockarängen. Förhoppningsvis också på lördag.

- Vi litar på TV3. De lovar sol, rena glädjevädret om man kollar andra väderkanaler, men vi tror på TV3, säger Mikael Phalén.

Fotnot: Mer om festivalen läser du på våra Fredagssidor. Spelschema och mer information finns på www.skonagronagrebo.se