Coyntha Hernández de Sedvall kommer bokstavligt talat springande till vårt möte hemma i villan i Åtvidaberg. Mexikanskan torkar svetten ur pannan och slår sig ner vid köksbordet. Sedan ler hon brett och det är svårt att tro att denna kvinna precis har löptränat i tre timmar. På helgerna kör hon långpass både lördag och söndag.

- Jag började ganska sent, men nu har träningen blivit en stor del av mitt liv, säger 46-åriga Coyntha Hernández de Sedvall .

Hon arbetar som fakultetskoordinator vid Linköpings universitet. För fyra år sedan bestämde hon sig för att gå ner i vikt. Coyntha började promenera med stavar och äta bättre. Tio kilo lättare tog hon sitt första löpsteg på många år, men orkade ändå bara jogga i tre minuter.

Artikelbild

Det gäller att äta, sova och dricka rätt för att orka springa så långt som Coyntha Hernandez. Hennes nästa stora mål är bli ultralöpare.FOTO: Tord Olsson

Sakta men säkert sprang hon allt längre. Det fem kilometer långa Blodomloppet blev en sporre. Att tävla visade sig vara precis Coynthas grej. Kanske kan jag springa en mil, tänkte hon och utökade distansen. När hon klarade 15 kilometer bestämde hon sig för att ställa upp i Göteborgsvarvet på 21 kilometer.

- Det var stort för jag kände mig så stark och i god form, säger löparen.

Hennes man Göran Sedvall trodde att ett halvmarathon skulle räcka för Coyntha, men hon hade bara börjat. Flera halvmaror senare anmälde sig Coyntha till Stockholm marathon och skaffade sig en personlig tränare.

I dag springer hon 45 till 70 kilometer i veckan fördelat på fem till sex pass. Utöver det kör hon även två styrkepass. Hon springer i skogen och i centrum, på grus- och landsvägar.

Göran missar inte ett enda av hennes lopp.

- Han är min största supporter och har alltid maten klar när jag kommer hem. Ofta passar vi på att resa och stanna några dagar extra efter ett lopp, säger Coyntha Hernandez.

Fyra marathon, bland annat i Berlin och Venedig, är Coynthas längsta lopp. I sommar ska hon springa både vanliga Stockholm marathon och Jubileumsmarathon Stockholm. Hon vill klara maran under 4 timmar och 30 minuter.

Men hennes största mål är att bli ultralöpare, det vill säga att springa längre än ett marathon. Ett mål som snart är inom räckhåll för Coyntha. I februari tänker hon ställa upp i ett sextimmarslopp i Karlstad.

Det som från början handlade om kilon handlar numera bara om att må bra.

- Jag har blivit en bättre person och känner mig lyckligare, säger Coyntha Hernández de Sedvall .

Mer om hennes löpning går att läsa på bloggen: coyntha.wordpress.com