Det var under söndagens barngala i Kulturhuset som Rune Tessin tog sig ton i tre låtar. En av låtarna handlade om en "negerby" och återfinns nu i Rune Tessins tolkning på internet. Textraderna som Rune Tessin sjöng kan uppfattas som klart rastiska och kränkande. De handlade om glädjetjut och hopp mellan husen.

Klämmig

- Jag tycker om att sjunga och tycker att detta är en bra och klämmig låt. Fast jag kunde inte hela texten och därför lät jag som en trumma på vissa ställen, säger Rune Tessin som har svårt att förstå att hans ideella medverkan i barngalan väcker uppseende.

Artikelbild

Till Corren i Åtvidaberg har det efter konserten kommit reaktioner på låtvalet och orden.

- Äh, det är bara en gammal schlager. Den sjöngs mycket när jag var ung, säger 71-årige Rune Tessin.

I USA

Han gör samtidigt klart att han inte har något emot ordet neger och att han inte vill ha ett ordförbud. Ord som neger och svart är okej, menar Tessin som i skolåren lärde sig olika raser.

Artikelbild

Är det politiskt korrekt att använda ett ord som efter Bosse Hanssons bruk av "svarting" lett till stora debatter den senaste tiden?

- Det finns något som heter politiskt korrekt. Det handlar bara om att uttrycka sig så att ingen ska ha något att anmärka på.

Kan du förstå att människor kan känna sig kränka av ordbruket?

- Ja, kanske i USA. Det är mera fördomar kring ordet där och mera känsligt.

Tror du att någon blev kränkt på Kulturhuset?

- Det finns säkert de som kan bli stötta. Till exempel lärarinnor och mammor som lärt sina barn att inte säga negerboll.

Önskar du med tanke på reaktionerna att du inte sjungit låten?

- Jag sa innan jag sjöng att jag skulle sjunga om fördomar. Det är så klart att det är ganska jobbigt nu när någon är ute efter mig. Jag är inte rasist och jag tillhör ett parti som är främlingsvänligt.

Till sjuka barn

Välgörenhetsgalan arrangerades av Vi finns, ett projekt inom EU-finansierade Leader Sommenbygd. Under kvällen samlades det in pengar till "Min stora dag" som hjälper svårt sjuka barn att få uppleva sina drömmar. Lottie Rääf som är projektledare för Vi finns säger att hon inte visste att Tessin skulle sjunga om en negerby.

- Han sjöng den på repetitionen före. Då kunde vi inte säga att han inte skulle få sjunga något han repeterat in.

Var det okej att han fick framföra den?

- Det kanske hade varit en annan sak om han tillhört ett annat parti eller om det varit en ung grabb som sjöng den.

Välgörenhetsgalan drog om kring ett 100-tal personer. Under kvällen nåddes insamlingsmålet med råge. Tillsammans med en konsert tidigare i år går nu 7258 kronor vidare till "Min stora dag".