Två av männen, en 30-åring från Stockholm och en 43-åring från Farsta har tidigare lyckats rymma från Norrtäljeanstalten, respektive Kumlaanstalten och polisen vill förhindra eventuella fritagningsförsök.

Först ut att ställas inför domaren var den 42-åriga man som få uppgifter är kända om. Han har inte tidigare dömts för några tidigare brott. Genom sin advokat Thomas Wasteson nekade mannen till anklagelserna.

Efter förhandlingar som hölls bakom stängda dörrar meddelades att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till grovt rån i Östergötland alternativt Götaland. 42-åringen mottog beskedet med fattning. Med fast blick stirrade han på domaren Jim Karlsson. Utan att röra en min mottog han beslutet.

Artikelbild

Bild: DANIEL BENNELID

Senare häktades även den 30-åriga man som har ett digert brottsregister. Klädd i kriminalvårdens gröna häkteskläder och svarta tofflor mottog han domarens beslut med orden; - Ja, tack. Han vände sig sedan mot sin försvarare Erik Ferlin och skakade hand innan han fördes bort av häktets vakter.

Tidigare dömd för mordförsök

I december 2002 dömde Svea hovrätt den 30-årige mannen, som är från Stockholm, till sex års fängelse för mordförsök. I maj samma år öppnade 30-åringen och hans medbrottsling eld mot två civilklädda poliser under en biljakt i Västerås.

I augusti 2004 lyckades 30-åringen och två andra fångar rymma från den hårdbevakade Norrtäljeanstalten. Under uppmärksammade former fritogs de tre fångarna av två personer som var beväpnade med en Kalashnikov. Efter fyra dygn på fri fot kunde 30-åringen gripas i Kaxholmen utanför Huskvarna. Han dömdes senare till två års fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

Alla häktade

Domstolen valde även att häkta den 43-åring som var sist ut att ställas inför domare Jim Karlsson. Precis som de övriga mottog han beslutet med ett lugn. Han hade tidigare under förhandlingen nekat till anklagelserna.

Artikelbild

Bild: DANIEL BENNELID

43-åringen, som är bosatt i Farsta, har deltagit i en uppmärksammad rymning. I januari 2004 fritogs 43-åringen och två andra fångar på Kumlaanstalten - landets hårdast bevakade fängelse. En av fritagarna reste en stege mot den höga fängelsemuren och satte sig på muren och höll vakt med ett automatvapen. En kumpan rusade fram till en rastbur och skar upp ett hål nere vid marken. Rymmarna, som var tre av landets tolv mest välbevakade fångar, lyckades hålla sig på fri fot i 101 timmar innan de greps. När 43-åringen rymde avtjänade han ett straff på 13 års fängelse för grovt rån.

Åklagare Willhelm Storck ska ha väckt åtal den 28 augusti.