Förklaringen är lika enkel som trist: Fyllbultar och slagskämpar förpestar festlokaler, gator och torg.

Senast i lördags efter Kise marken när centrum förvandlades till ett supande, raglande och knytnävsviftande Vilda västern. Sex polispatruller och fyra ordningsvakter gjorde allt för att återställa lugnet. Ändå tvingades restaurang Doce på Stora torget att stänga före utsatt tid.

Avskeda personal

Krogens ägare Sergio Carrizo tog snart också beslutet att avboka sommarens samtliga kvällsarrangemang

- Jag vill inte ta risken att förlora alkoholtillståndet. Skulle jag göra det måste jag avskeda personal.

Det betyder att de som stör ordningen stänger för andra som vill roa sig.

- Det är jättetråkigt för Kisaborna och vi förlorar mycket pengar. Men hellre det så att vi får lugn och ro på restaurangen.

Gudrid Hansen, ordförande i Svensk handel i Kinda, är lika bedrövad.

- Det är sorgligt samtidigt som det visar behovet av fler nöjes- och mötesplatser i Kisa. Nu blev allt koncentrerat till ett ställe.

Torgfesten ryker

Bland arrangemangen som Sergio Carrizo stryker är en Amerikafest med dans och musik på USA:s nationaldag den 4 juli. Dessutom tackar han nej till att anordna Kinda kommuns traditionella torgfest i början av augusti.

- Det finns inga garantier för att det som hände i lördags inte händer igen.

Hur ser du på polisens insats den kvällen?

- Jag är på inget sätt kritisk. Det var sex patruller som var här i god tid så vad mer kan man begära? Dessutom gjorde ordningsvakterna ett fantastiskt jobb.

Frågan är varför det blev pannkaka av alltihop. Kindas närpolischef Lars-Jonney Jonsson anser att alkoholen är den stora boven:

- Folk kan inte gå på krogen nyktra utan helst ska man vara rejält påstruken. Det är en tendens som är viktig att bryta.

Dricks det mer i Kisa än på andra ställen?

- Vi ska inte glömma att det sups och slåss på Ågatan i Linköping också, men ibland får jag känslan av att det är mer råsupande på mindre orter.

Lars-Jonney Jonsson beklagar att Sergio Carrizo slopar sina kvällsarrangemang.

- Det är inte lösningen. Jag tror det är bättre att erbjuda nöjen och samtidigt hålla konsekvent på det som gäller i alkohollagen. Det är enda sättet att bryta en sån här trend. Alla har allt att vinna på att det blir nyktrare. Att vara tjej på krogen till exempel kan inte vara lätt.

"Häller i sig"

Claes-Göran Blixt arbetar på socialförvaltningen och har lång erfarenhet av nöjeslivet i Kinda.

- Det går i cykler genom åren. Sen är det så att folk sitter hemma och häller i sig innan de går ut. Dels för att komma i stämning, dels för att det kostar på krogen, dels för att bli fulla. Ibland är det också brist på nöjen och då blir det ett uppdämt festbehov.

Nu är det inte nattsvart på nöjesfronten i Kisa framöver. Kindas nyutnämnda kulturstipendiat Gudrid Hansen anordnar fyra temakvällar i Café Columbia i sommar.

Den som vill njuta av en pilsner och god underhållning, och samtidigt kan hålla sig städat nykter, får gotta sig åt levande revy, blues, countrymusik samt lyrik och musik i juli.