Mats Andersson är sedan ett år tillbaka invald i de prestigefyllda Naturfotograferna. Men han är varken fältbiolog eller ornitolog, inte heller är han någon klassisk naturfotograf. Men djur - det gillar han.

Fotografen har rest världen över och tagit bilder på miljö och djur, i djungel och på savann, trots det tycker han att det är något speciellt med Norden.

- Det är en hemmamiljö som är så otroligt stark, säger han.

Mats Andersson fokuserar istället för artbilder på känslan av naturen. Hans fokus ligger på oskärpa och lång slutartid.

Själv anser fotografen sina verk vara mer som målningar än faktiska fotografier. Det ska vara ett bildspråk med fri tolkning.

Under utställningen var de även smygrelease för Mats sjunde bok " I några sekunders oändlighet", som han gjort tillsammans med fotografen Anna Carlén. Det är en sammanvävning av fotokonst och poesi. Texten är skriven av David Söderlind.

Två av de utställda fotografierna visar en björn. "Skitfränt att komma så nära", säger Mats Andersson och berättar att han var omkring sju meter från björnen.

Trots det väljer du att chansa och göra ett av fotografierna oskarp?

- Det är alltid en chansning, men jag ville ha en miljöbild. Alla har vi sett bilder på björn i sin natur. Det här är något annat, säger han.