– Det är häftigt med Kinda. Här har du har några nyckelpersoner som funkar bra och är duktiga på att se till att människor möts och träffas, sa Erik Ullenhag till Corren.

Då hade han hållit tal på Stora torget om vikten av ett samhälle som är öppet för alla. Oavsett hår- och hudfärg, etniska rötter och trosuppfattning.

Ett hundratal personer applåderade innan de lät sig bjudas på kaffe och EU-blå tårta på självaste Europadagen.

Artikelbild

| Vid besök i Kisa träffade Erik Ullenhag flyktingar som studerar svenska på Kinda lärcentrum.

När det var dags för påtår bjöd Corren in Erik Ullenhag till Kisaredaktionen för ett samtal.

Hur vill du betygsätta integrationsarbetet i Sverige?

– Det är både ock. Det spännande är att vi börjar få ett genombrott när det gäller jobb. Den stora majoriteten invandrare lyckas, vilket ofta glöms bort i debatten.

– Å andra sidan har vi kvar utmaningar med ett antal som inte lär sig svenska och där det tar för lång tid att komma i arbete.

Artikelbild

| Vid besök i Kisa träffade Erik Ullenhag flyktingar som studerar svenska på Kinda lärcentrum.

Vad vill du göra åt det?

– Individualisera svenskundervisningen ytterligare och koppla den tydligare till jobb. Kombinerar du till exempel bussförarkort med utbildning i svenska får du väldigt bra resultat.

Artikelbild

Vid besök i Kisa träffade Erik Ullenhag flyktingar som studerar svenska på Kinda lärcentrum.

Du välkomnar invandring, oavsett om det är flyktingar eller människor som söker sig till Sverige för att arbeta eller studera. Vad skulle hända om Sverige ströp invandringen?

– Till att börja med skulle vi svika de värden som jag vill att Sverige ska stå för när det gäller öppenhet och solidaritet. På lång sikt skulle vi dessutom bli fattigare. Det är vår öppenhet mot omvärlden som gjort Sverige rikt.

– Med ett annat vägval för 60 år sedan hade vi inte klarat av industrins framväxt utan finnarna, spanjorerna och grekerna som kom. I dag är vi också oerhört beroende i vården av många utrikesfödda. Utan den invandring vi haft skulle vi vara tvungna att ta bort var tredje läkare.

Dina kritiker kopplar gärna invandring till höga kostnader. Hur mycket mer samhällsservice skulle Sverige få om vi inte hade någon invandring?

– Mindre, inte mer. Stänger vi våra gränser får vi mindre resurser på längre sikt. Det finns ingen tid i Sveriges historia där slutenhet har gjort oss rika.

Integration innebär att få ihop delar till en helhet, vilket kräver tolerans. Vad blir effekten om vi är intoleranta?

– Första problemet är att människor drabbas av hat och våld i sin vardag. På samhällsnivå innebär ett mer intolerant samhälle att färre människor som kommer hit får jobb.

– Min huvudutmaning är att ständigt ta debatten för toleransen och mot intoleransen. Annars kommer vi aldrig att lyckas med integrationen. Därför är jag djupt bekymrad över utvecklingen i andra europeiska länder. Sverige sticker ut med vår syn på öppenhet och tolerans.

Kinda är den kommun i länet som tar emot flest flyktingar per tusen invånare. Som reporter har jag aldrig hört en ledande Kindapolitiker klaga över att det kostar "för mycket". Vad är din kommentar?

– Det är positivt att inga Kindapolitiker spelar på de strängarna. Det finns ju ingen annan grupp, barn eller äldre, där man ifrågasätter kostnaderna.

– Men börjar man ställa grupp mot grupp riskerar man att radera hela grunden för det som är ett välfärdssamhälle.

Du hejar på Åtvidabergs FF. Var i tabellen hamnar laget till slut?

– Tia.

Håller du på laget enbart för dina släktrötter i Åtvidaberg?

– Nej. Det är lite Åshöjdens BK över ÅFF. En liten klubb med små resurser som bygger lokalt i en sport som kräver stora resurser. De lyckas kombinera spelare från andra länder med trotjänare som Kristian Bergström och målvakten (Henrik Gustavsson).

Och hamnar så illa som tia?

– Vi säger åtta... nej, sjua.

Fotnot: Ullenhags vistelse i Kisa innehöll även lunchsamtal med Kindapolitiker och besök hos elever, lärare och rektor vid Kinda lärcentrum.