De dömda - däribland den 30-årige Linköpingsbon Anders Lagerström - har varit engagerade i den högerextrema organisationen Nordiska förbundet som har bildandet av en "nordisk nationalstat" som målsättning. Männen har också kopplingar till Nordiska förlaget som ger ut nazistisk litteratur.

Sommaren 2007 uppstod en konflikt inom förlaget. En man som arbetat som it- och säkerhetsansvarig valde att hoppa av till den konkurrerande organisationen Info 14. Mannen förfogade över förlagets kund- och prenumerantregister och valde i december förra året att bryta Nordiska förlagets uppkoppling mot den server som lagrade informationen.

Trängde in i bostaden

Under natten till den 8 februari i år sökte sju personer upp den avhoppade medlemmen i dennes bostad i Munkedal. Det fanns då uppgifter om att avhopparen hade planer på att sälja kundregistret till utomstående. Flera av männen trängde in i bostaden, höll fast avhopparen och tog med sig två datorer som innehöll den känsliga informationen.

Chefsåklagaren i Uddevalla, Niklas Sannerholm, ansåg att männen gjorde sig skyldiga till rån och anklagade en av dem för att ha hotat avhopparen med pistol. Uddevalla tingsrätt anser dock inte att det är bevisat att det förekom någon pistol. Den 23-åring som påstods ha hållit i vapnet hävdade nämligen under rättegången att det i själva verket var en sprayburk. Tingsrätten anser inte heller att männen hade uppsåt att stjäla de två datorerna. Syftet var i stället att återfå kontrollen över uppgifterna i registret. Datorerna lämnades också tillbaka kort efter händelsen.

Inte rån

Tingsrätten anser istället att fem av de sex män som åtalades för rån har gjort sig skyldiga till grovt hemfridsbrott och grovt egenmäktigt förfarande. En 29-årig man från Angered friades helt eftersom domstolen inte anser att det är bevisat att han befann sig på platsen.

Straffet för de fem män som döms blev fängelse i tre månader. Samtliga anses redan ha avtjänat sina straff eftersom de under lång tid satt häktade inför rättegången. Åklagaren hade yrkat på fleråriga fängelsestraff.

Kvintetten ska betala 12 900 kronor i skadestånd till avhopparen och dennes flickvän.

Corren har utan framgång sökt Anders Lagerström för en kommentar.