Vi sitter i ring på golvet. På en sida sitter Jens. Han heter Svensson i efternamn och är fritidspedagog här på fritidsavdelningen Riddarborgen. För att Råttan ska känna sig välkommen sjunger alla barnen Riddarborgssången som de själva har gjort tillsammans med Jens och några andra vuxna.

"Det händer att jag blir ledsen och gråter, ibland blir jag arg och skriker och låter.

Men oftast är humöret på topp när Riddarborgens portar slår opp."

Artikelbild
En halvtimme varje onsdag

Jens spelar gitarr och alla barnen kan sjunga alla textrader. Och bra sjunger de också! Mötet där man bestämmer massa viktiga grejer hålls under en halvtimme varje onsdag. I dag pratar barnen och Jens en hel del om cyklarna som finns i Riddarborgen.

- Alltid är det någon som gömmer den nya röda, typ. Dom gamla gula finns bara kvar, säger en av killarna.

- Dom gula är jättebra nu igen. Vi har lagat dom i sommar. Och till och med jag cyklade på en, säger Jens.

Artikelbild

- Gick den inte sönder då, ropar en modig grabb och allihop skrattar gott.

Så pratar vi om att det är viktigt att alla får använda alla grejer. Ingen får gömma småbilarna i stenmuren och om inte hopprepen hängs upp så blir det bara en trasslig hög. Ett par av killarna är lite oense om ett litet bråk de haft.

Artikelbild

- Vi kan väl prata om det senare, bara vi tre, säger Jens och så bestämmer de.

Den här halva timmen i veckan är framför allt till för att barnen ska få säga vad de tycker. Ibland är det lite större frågor, ibland handlar det om var rockringarna ska stå eller att det behövs fler kuddar i kuddrummet.

Artikelbild
Benen full av spring

Att sitta på golvet blir allt lite jobbigt och många har fullt av spring i benen. Vi ställer oss alla upp och breder ut våra armar till Hökvingar:

Artikelbild

"Höken flyger högt igen han svävar där på himmelen

och han dyker ibland för att fånga nya djur"

Artikelbild

Och så dyker vi snabbt ner på golvet igen.

Varje vecka är det något barn som hjälper Jens eller någon av de andra fröknarna, nu är det Smilla Cedfamn. Smilla trollar med både ringar och kort och alla är vi bussiga och låtsas att vi inte sett trollerierna förut. Annars är det ju inget kul att vara trollkarl!

Artikelbild

En liten teater spelar barnen också. En föreställning där Prins Tegelbark, Kung Karl Knut och riddaren spelar sina roller. Allt börjar med att kungen är bortrövad och sitter inlåst i en borg. Fast hur det går berättar inte Råttan. Det är mer spännande då om du skulle få se teatern någon gång.