I förra veckan sammanträdde internationella världsschackförbundet (Fide) och utsåg 24-årige Pontus Carlsson till Sveriges 16:e - och Östergötlands förste - stormästare.

En rad starka resultat i tävlingar i Sverige och Spanien ligger bakom utnämningen, som inte direkt kom som någon överraskning.

Obesegrad

- Nja, det har varit klart ganska länge. Jag har sex stormästarresultat och det krävs tre för att få titeln, berättar Pontus Carlsson - nyligen hemkommen från lag-EM i Grekland.

- För egen del gick det bra men tyvärr var inte laget i slag. Vi kom på 27:e plats bland 40 lag. Det var en klar besvikelse, säger Pontus Carlsson, som var obesegrad i sina nio matcher och belönades med en individuell bronsmedalj för sina insatser på bord 5.

Proffs på heltid

Sedan i somras är Pontus Carlsson schackproffs på heltid. Lägenheten i Malaga har han sagt upp och basen är nu föräldahemmet i Lambohov.

- Jag funderar på att byta klubb i Spanien. Jag har ett erbjudande från Barcelona. Och jag håller också på att förhandla om att spela i franska ligan, berättar han.

Nu när du är stormästare, vad är nästa mål?

- Att försöka ta mig in på 100 bästa-listan. För det krävs 2 600 poäng. Jag har 2 520 nu men steget är större än det låter och jag måste höja min nivå för att klara det.

Och nästa stora tävling?

- I januari är jag för första gången uttagen att vara med i c-tävlingen i Corus Wijk & See i Amsterdam. Det är världens bästa tävling, både sportsligt och ekonomiskt, med bara världsnamn i startlistan. Det ska bli riktigt, riktigt roligt.