Ett stort antal poliser - cirka ett 30-tal - befann sig på onsdagskvällen i C-huset för att se till att Sverigedemokraterns partiledare kunde hålla sitt anförande om utrikespolitik.

50-tal demonstranter

Ett 50-tal unga demonstranter hade samlats utanför föreläsningssalen för att demonstrera sitt missnöjde. De höll upp banderoller med texter som "Arbetare slår tillbaka mot SD" och "Arbetarklassen har ingen nation". Det var bland annat organisationer som Syndikalistiska ungdomsförbundet och Östergötland mot rasism som stod bakom demonstrationen.

Artikelbild

- Jag har aldrig hört Jimmie Åkesson ha några åsikter om utrikespolitik. Jag tror inte Sverigedemokraterna har någon utrikespolitik överhuvudtaget och jag tror att partiledaren kommer att göra bort sig, sade Tom Svensson från Östergötland mot rasism.

Bildade gata

På grund av det stora intresset blev föredraget försenat. Polisen motade bort demonstranterna och satte upp avspärrningsband så att en tio meter bred gata bildades i foajén där SD-ledaren och hans medarbetare kunde gå. En av studenterna utbrast:

- Det här är ju värsta Star Wars-marschen.

Artikelbild

Jimmie Åkesson gick snabbt förbi demonstranterna utan att se på dem och såg inte ut att bli nämnvärt berörd när någon skrek:

- Jävla rasist!

Artikelbild

Omhändertogs

Cirka en halvtimme innan föredraget började valde polisen att omhänderta en ung man som ansågs ha stört den allmänna ordningen. Han fördes bort av två poliser men släpptes senare.