- Tången har han burit med sig hela veckan och den åker nog med en vecka till, säger mamma Amanda och kisar leende mot solen.

Maken Daniel har också marktjänst och väntar tålmodigt på att Linköpings yngsta Biggles, två år och sju månader, ska landa Flygvapenmuseets hemmabygge i miniatyr och aluminium på stenplattorna i S:t Larsparken.

- Nu är det tredje gången han flyger, konstaterar pappa Daniel och rättar till Tures något för stora solglasögon innan sonen lyfter igen.

Artikelbild

Systrarna Napatsiri och Pimnapat Timkerd är sex respektive tre år och från Thailand. De hälsade på pappa som jobbar i Linköping och passade på att rita var sin teckning i länsmuseets konsthörna.

Parken är fylld av stånd där ett 40-tal privata och offentliga aktörer visar upp sig på temat "Turista hemma".

I ett av stånden marknadsför Michael och Annica Nydén turismen i Vreta kloster. På bordet ligger fem högar med broschyrer med var sin sten ovanpå för att inte vinden ska blåsa bort informationsmaterialet.

Är det sten från klosterruinen?

- Nej, stenarna kommer från vår trädgärd, konstaterar Michael Nydén.

Artikelbild

Ellinor Collins och Gerd Wennberg Linköpings guideklubb trimmade kostymerna i vårsolen för att spela upp ett litet drama med en fisförnäm borgardam och krogmadammen Stillman.

Varför ska jag åka till ruinen i Vreta kloster?

- För att uppleva natur och kultur i en skön förening, säger Annica Nydén.

Artikelbild

Ellinor Collins och Gerd Wennberg Linköpings guideklubb trimmade kostymerna i vårsolen för att spela upp ett litet drama med en fisförnäm borgardam och krogmadammen Stillman.

Nedanför kyrkan sker en förvandling inför öppen ridå. Ett fattighjon byter sina slitna kläder för att bli en betydligt mer prydlig fru Stillman. För det oblyga klädbytet svarar Gerd Wennberg i Linköpings Guideklubb som också har sin plats på besöksnäringens evenemangsdag.

Vem var fru Stillman?

Artikelbild

– Jag väljer gärna att berätta om Storgatan med sin skoltradition och hur Katedralskolan startade sin lärdomsgärning, konstaterar Ellinor Collins från Linköpings guideklubb.

- Hon förestod i mitten av 1800-talet krogen Amerika där man ofta intog sin sista Linköpingsmåltid innan man emigrerade till Amerika. Men fru Stillman fick sedermera krypa in i stillot eftersom hon saknade serveringstillstånd för alkohol, berättar Gerd Wennerberg.

Ungefär som några krögare på Ågatan år 2010?

Artikelbild

Det tillfälliga marknadsförings- och familjeföretaget Annica och Michael Nydén jobbar den här dagen tillsammans för att locka lokala hemmasemestrare till Vreta klosterbygden.

- Kanske det, muttrar fru Stillman.

I Arenabolagets tygsvarta stånd blänker en dödskallering i gul metall på ett av Jerry Prytz fingrar. Han tituleras projektledare för populärkultur:

Artikelbild

– Lagom till stadsfesten i augusti har folk kommit tillbaka från semestrarna och behöver göra något kul inför hösten, anser Anna Ljung från kommunens kulturförvaltning.

- Vi jobbar för ett blandat utbud eftersom det är viktigt för oss att tillföra stadens invånare ett brett kulturutbud i alla genrer. Från Black Metall till kinesisk cirkus.

Bredvid delar Anna Ljung ut flygblad och broschyrer eftersom hon är "sakkunnig för vuxenkultur" med lön från Linköpings kommun och ett fett utbud att sälja i S:t Larsparken:

Artikelbild

– Vi jobbar för ett blandat utbud. Från Black Metal till kinesisk cirkus, konstaterar Jerry Prytz från Arenabolaget som visade upp sitt stånd i S:t Larsparken.

- Lättast hittar du allt på hemsidan linkopingsstadsfest.se med programmet för den 19-21 augusti där det mesta bygger på ett lokalt engagemang.

Nämn en stor händelse.

Artikelbild

Länsmuseet visade upp ett axplock ur sina gigantiska samlingar för att locka Linköpingsborna till ett besök. Vad passar bättre än att utnyttja ett hästkranium och en vikingahjälm som lockbete?

- Barnens dag flyttar sin jättefest från Berg till Trädgårdsföreningen och så skapar vi en stor fritidsgård vid domkyrkan för att ungdomarna ska få en egen plats, säger Anna Ljung.

Vad är en ungdom?

- Enligt kommunens definition en person mellan 13 och 25 år. Men du får också gå dit, säger hon och sneglar på Correns frågvisa 60-plussare.