- Det har eskalerat de senaste åren. Och det handlar om hotfulla människor som man inte gärna bemöter. Jag känner till boende i trakten som inte vågar gå ut med namn ens i polisanmälningarna, säger Mikael Bengtsson.

Han är ordförande i Tekniska verkens fritidsklubb, som äger och bedriver fiske på delar av Motala Ström mellan Borensberg och Ljungsbro. Enligt uppgifter till Corren är de tjuvfiskande ligorna inte bara hotfulla, utan också beväpnade.

- Jag har också hört det. Men bara ryktesvägen.

För att få bukt med problemet har man sedan en tid ingått ett samarbete med polisens fiskeklubb. Tanken är att man ska kunna patrullera vattnet tillsammans och på så sätt bli fler tillsynsmän till antalet. Dessutom hoppas man att polisens aktiva närvaro får en avskräckande effekt.

För de boende längs Motala ström, vid Norrbysjön och Ljungsjön, är problemen vida kända.

- Jag har sett dem och jag går inte gärna dit. Det är uppenbart att det handlar om yrkeskriminella. De fiskar enorma mängder, hela tiden, säger en av de boende som vill vara anomym.

En annan granne vittnar om en otrygg stämning i hela bygden.

- Man är ju rädd för egen del. Inte bara för tjuvfiskarna utan för allt de för med sig. Det har ju varit en del inbrott i traktens sommarstugor.

Enligt honom fiskas det "hejvilt" om nätterna även om årets sommar inte har varit den värsta. Det handlar om rena industrifisket med 70-80 burar per natt.

- Jag träffade på dem förra året. Man vill ju inte­ gärna sätta etiketter på folk men man såg ju att de var kriminellt belastade. Det tråkiga är ju att de förstör för alla oss andra.

Mikael Bengtsson på Tekniska verken tycker sig se en minskning av tjuvfisket den senaste tiden. Om det beror på samarbetet med polisen vet han inte, men viktigast är att det går i rätt rikning.

- Vi måste sätta ner foten och visa att det här inte är okej. Folk ska inte behöva vara rädda.