- Det finns intressenter till olika delar av Stadspartner, säger Gösta Gustavsson (C), ordförande i Tekniska verkens styrelse.

Försöker ni avknoppa Stadspartner från Tekniska verken-koncernen?

- Njae, det är inte riktigt så, vi ser över det som inte är lika viktigt för kärnverksamheten, de som ligger i ytterkanten, och då kollar vi om det går att sälja av Stadspartner, säger Gösta Gustavsson (C).

Beror det här på att kommunala verksamheter konkurrerar med privata?

- Nej, i grunden är det inte det, huvudspåret är att vi vill koncentrera oss på kärnverksamheten.

Vad händer med de anställda på Stadspartner?

- Jag ser inget behov av varsel, det kan handla om ändrade arbetsuppgifter inom koncernen, säger Gösta Gustavsson (C).

Konverteringen av personbilar till biogas startades för några år sedan i ett läge då Volvo höll på att överge produktionen av miljöbilar. Tekniska verken behövde då hitta nya möjligheter att sälja den biogas som producerades. Att göra om vanliga bensindrivna personbilar så att de går att köra på biogas blev en väg. Idag är det ett överspelat skede.

- Det är ingen affär längre. Det kommer ut tillräckligt med miljöbilar på marknaden i dag ändå. Vi ska i stället koncentrera oss på att producera biogas. Efterfrågan är väldigt bra nu när även Östgötatrafiken ska köra sina bussar på biogas, säger Anders Jonsson, Tekniska verkens koncernchef.

Konverteringarna har utförts i den verkstad där tunga fordon repareras och som numera finns inom Stadspartners sfär. Sedan Tekniska verken inte längre har några egna tunga fordon, som sopbilar och grävmaskiner, finns det inte heller något behov av en sådan verkstad i egen regi.

På senare år har verkstaden därför börjat utföra reparationer på entreprenörernas fordon i stället.

- Vi tittar nu på lösningar där någon annan tar över verkstaden, personalen och kanske även förvärvar lokalerna, säger Anders Jonsson.

Hur många anställda berörs?

- Det handlar om 6-7 anställda och det viktiga är att lösningen blir bra för dem. Förändringen kan vara genomförd om 2-3 månader.

Vilka fler delar av Stadspartner vill Tekniska verken avveckla eller sälja?

- Inga. Det är bara verkstaden vi ser över nu. Men vi har väldigt duktig och kompetent personal, så det kan finnas de som har intresse av andra delar av Stadspartner, men det är ingenting vi jobbar med nu, svarar Anders Jonsson.