Tre kvinnor har tilldelats 27 000 kronor var i kulturstipendium, Susanna Stern, Lisa Fernström och Therese Dahlberg. Honnörsstipendiater blev Anna-Karin Waha Nordenhed, Björn Hagvall och Rolf Hultqvist.

I år liksom tidigare år hade kommittén fått in 35-40 förslag och till dem lägger man egna. Valen tillkännagavs på onsdagen och utdelningen sker den 14 december vid en särskild ceremoni i samband med fullmäktiges julmiddag.

- Stipendiaterna sitter självklart vid honnörsbordet den gången, säger Gustav Mankell från stipendiekommittén.

Kulturstipendiaterna får 27 000 kronor vardera medan honnörsstipendiet innebär äran och en särskild plakett "För mångårig kulturell gärning".

Här följer en del av motiveringarna:

Susanna Stern: är Jenny Lindstipendiat, fullfjädrad operaartist som numera är anställd på Operan. "Med sin skimrande lyriska och omfångsrika sopran har Susanna Stern lagt både publiken och kritiken för sina fötter och i Linköping skall vi vara riktigt stolta över hennes framgångar och hennes lovande framtid. "

Lisa Fernström: är uppvuxen i Linköping och tog studenten 2006. Hon har redan hunnit göra en hel del för stadens kultur. " Ett riktigt elddop kom 2007 när hon tillsammans med en kamrat startade det hållbara modemagasinet Fair som snart kom att formas till en formlig explosion i fotokonst, ekologiska pamfletter allt i personligt utformad avancerad grafisk form."

Therese Dahlberg: har arbetat en hel del med Jippi kulturproduktioner och Himmel och Helvete, hon har i år tagit examen på teaterhögskolan. " I sitt arbete på Teaterhögskolan visade Therese att hon ser sitt arbete med Teater på flera sätt. Att vara skådespelare är förstås för närvarande huvudmålet men även att själv skriva dramatik och även att producera är viktiga vägar för henne att gå."

Anna-Karin Waha Nordenhed: bor och lever med Ljungs slott. " Anna-Karin Waha Nordenhed har för slottets överlevnad gjort en stor och viktig insats. Slottet som länge varit obebott och tämligen nedgånget har nu under ett antal år genomgått en genomgripande upprustning. I spetsen för detta arbete har Anna-Karin Waha Nordenhed stått. "

Björn Hagvall: är musiker vid sidan av sitt yrkesliv som civilingenjör. Han han en passion för jazz men har också gjort mycket annat inom musiken. " Det är allmänt omvittnat hur uppskattad och omtyckt Björn Hagvall är i det lokala musiklivet och hur han med aldrig sinande entusiasm musicerar i de flesta sammanhang. En eldsjäl som Björn Hagvall förtjänar därför Linköpings kommuns honnörsstipendium 2010."

Rolf Hultqvist: är verksam inom och en av initiativtagarna till Grafiska Museet i Gamla Linköping. Har har arbetat på Corren. " Rolf Hultqvists engagerade arbete för Grafiska museet och för dess kamratförening bör lyftas fram och det är därför en glädje att tilldela honom Linköpings kommuns honnörsstipendium 2010."