Klockan 12.24 gick larmet på Kärna skola i Malmslätt. Brand hade utbrutit i en av skolans byggnader, en träpaviljong vid Gamla Ledbergsvägen. I byggnaden fanns två skolklasser med sammanlagt cirka 60 tredjeklassare. Men trots dramatiken gick utrymningen lugnt till väga, enligt rektor Anna Bjuremark.

– Alla gick lugnt ut när larmet gick och samlades på skolans uppsamlingsplats där eleverna prickades av, berättar Anna Bjuremark, som konstaterar att skolans rutiner fungerade mycket bra.

Hur var stämningen bland barnen?
– En del barn var ju lite ledsna och undrade vad som hände. Några var bekymrade över att de var tvungna att lämna julklappar som de tillverkat, vilket de naturligtvis tyckte var tråkigt.

Artikelbild

Kraftig rökutveckling
Fyra minuter efter att automatlarmet löst ut ringde dessutom skolans personal till räddningstjänsten för att försäkra sig om att hjälp var på väg. När räddningstjänsten kom fram var rökutvecklingen kraftig. I en till klassrummen angränsande fritidslokal brann det för fullt i både väggar och tak.

– Vi gjorde en rökgasventilation så man inte fick någon spridning, säger Bosse Larsson, inre befäl Räddningstjänsten Östra Götaland, och berättar att branden kunde begränsas till en yta av 4-5 kvadratmeter.

Rökdykare kunde snart konstatera att ingen lämnats kvar i byggnaden, och vid 15-tiden hade räddningstjänsten slutfört sitt uppdrag. Vid släckningsarbetet deltog cirka 15 brandmän från stationerna i centrum och Lambohov, samt ett flertal poliser som höll allmänheten på behörigt avstånd.
Paviljongen, som har rök- och vattenskador, ska nu renoveras och kommer därför inte att kunna användas under det närmaste halvåret.

Hämtades av föräldrar
Medan släckningsarbetet pågick samlade skolan eleverna inomhus och talade om det som inträffat, och höll sedan ett möte med skolans krisgrupp tillsammans med företrädare för kommunen.

Artikelbild

– Vi ringde även runt till de yngre barnens föräldrar, som kom och hämtade sina barn. De äldre barnen fick gå hem och äta eftersom skolans matsal utrymdes, berättar Anna Bjuremark.

Ett flertal av eftermiddagens lektioner kunde sedan hållas som vanligt.

– Det är väldigt tragiskt när något sådant här händer, men vi är självklart väldigt glada över att allt fungerade så bra – och framför allt, att ingen kom till skada, säger Anna Bjuremark.

Brandorsaken är ännu okänd, men kommer troligen att fasställas under lördagen av polisens brandtekniker.

Klicka här för att läsa information från Kärna skola