Det var den 5 mars 2008 som polisens gatulangningsgrupp slog till mot lägenheten efter misstankar om att lägenhetsinnehavaren kunde använda otillåtna droger. Tillslaget visade sig dock bli betydligt mer avslöjande än så.

- Det överträffade polisens förväntningar med råge, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

Förutom en större cannabisodling hittade poliserna även narkotiska svampar och kaktusar. I lägenheten fanns dessutom vallmokapslar - som kan användas för att framställa morfin - samt rester av kokain - som framställs av kokablad.

Artikelbild

FOTO: Polisen

Tillslaget ledde till att en student, som nu är 25 år gammal, och hans flickvän en tid satt häktade för narkotikabrott. I de första förhören uppgav kvinnan, som sedan dess har friats från alla misstankar, att hennes pojkvän hade dragit in cirka 7 000 kronor i månaden på att sälja cannabis. 25-åringen, som på tisdagen åtalades för narkotikabrott, förnekar dock att han skulle ha sålt drogen och hävdar att han odlade för eget bruk.

- Jag kan inte bevisa att han har sålt cannabis, säger åklagaren.

Enligt Helene Gestrin ska 25-åringen i olika omgångar ha odlat fram drygt 1,6 kilo cannabis. Han ska dessutom i sitt laboratorium ha framställt hascholja. 25-åringen gjorde misstaget att fotografera sina odlingar - och bilderna används nu mot honom som bevis.

25-åringen åtalades på tisdagen även för att tillsammans med en 24-årig man ha odlat narkotiska svampar i stor omfattning. Enligt åklagaren ska duon ha fått fram 320 gram torkad svamp som innehåller det narkotiska ämnet psilocybin.

Artikelbild

För den åtalade 24-åringen tycks inte bruket av svamparna ha blivit någon angenäm upplevelse. Av förhören framgår att han fick panikångest och trodde att han skulle dö. 24-åringen ringde i det läget efter en anhörig som skjutsade honom till sjukhus. Snedtrippen ledde till att 24-åringen valde att spola ner sina kvarvarande svampar i toaletten.

Att det dröjde så lång tid innan åtal väcktes berodde bland annat på att SKL behövde tid på sig för att analysera de många beslagtagna växtdelarna.