Som Corren tidigare skrivit har den så kallade rullstolsmannen Lars Wallin valt att överklaga fängelsedomen på fyra år till Göta Hovrätt. Kammaråklagare Eva Kokkonen vill däremot se en straffskärpning. En fängelsedom på fem år vore rimlig, anser hon.

- Men skulle han av någon anledning ta tillbaka sitt överklagande dras vårt anslutningsöverklagande in.

Att åklagarsidan valde den här formen av överklagande beror på att det öppnar för att domen skärps.

- Staten har felaktigt betalat ut 13,5 miljoner kronor, därför yrkar vi på en straffskärpning, säger Eva Kokkonen.

Det var den 9 december som domen mot 48-åringen föll. Han hade då lurat Försäkringskassan på nästan 14 miljoner kronor genom att påstå sig vara så funktionshindrad att han behövde hjälp dygnet runt. Bedrägeriet pågick i nära sex år.

I mars kontaktades polisen av Försäkringskassan som misstänkte att 48-åringen bluffat om sitt hälsotillstånd och hjälpbehov. Efter att ha dragit igång en spaningsinsats kunde polisen visa bilder på mannen, som inte ens påstod sig kunna borsta sina tänder, där han bland annat utförde trädgårdsarbete.

Förutom 48-åringen fälldes tre personer som utgett sig för att vara hans personliga assistenter. Två av dem var hans bröder och en hans sambo. De ska tillsammans med rullstolsmannen betala drygt 13,5 miljoner kronor i skadestånd. Eva Kokkonen vill även se skärpta straff för de så kallade personliga assistenterna. Läkaren som skrivit intyg som gav 48-åringen rätt till personlig assistans åtalades också men friades. Eva Kokkonen väljer att inte överklaga den friande domen eftersom hon inte tror att den skulle ha en chans att ändras i hovrätten.