Att Hans Lander leder löneligan för landets kommunala bostadsbolag var ingen nyhet för vd:n själv. Det gjorde han även förra året.

- Jag tycker att jag har en väldigt bra lön och jag är mycket nöjd med mina villkor, säger Hans Lander.

Han påpekar att han inte sätter sin egen lön, det gör styrelsen. Valet för Hans Lander var att tacka ja till det erbjudande han fått eller att göra någonting annat. Dessutom har han en gedigen erfarenhet, enligt sig själv.

- Jag har haft den här typen av jobb väldigt länge och de företag jag har jobbat i har utvecklats bra. De var intresserade av att rekrytera mig och tittade på vad jag tjänade innan. Något vill man ha för att man flyttar på sig, säger Hans Lander.

Är du dubbelt så bra som en genomsnittlig vd i ett kommunalt bostadsbolag?

- Vi är ett av de största företagen så det vore konstigt om jag hade en genomsnittlig lön. Men jag tjänar bra även jämfört med lika stora företag.

Tjänar du för bra?

- Nej, hur menar du då? I det här fallet jämför man med kommunala bolag. Jämför man i stället med andra fastighetsbolag så har jag inte särskilt bra lön med tanke på företagets storlek.

Många kopplar ihop hyreshöjningarna och din höga lön. Vad säger du om det?

- Hyran sätts naturligtvis inte i förhållande till min lön, men om jag inte skulle klara av mitt jobb skulle det påverka hyran. Men det har styrelsen inte tyckt hittills.

När tänker du gå i pension?

- Det vet jag inte. Det sker en pensionsavsättning så jag har möjlighet att gå vid 62, men det måste jag ta med styrelsen.

Hans Lander tillträdde som vd för Stångåstaden år 2008 efter tjugo år som vd för Öbo. Men han tjänar ändå mindre än sin företrädare Göran Ericson, Stångåstadens tidigare vd, som hade en månadslön på 160 000 kronor.