I ett elektroniskt uppslagsverk på Internet hänger han ut människor med judisk bakgrund och oliktänkande. Portalen är snarlik uppslagsverket Wikipedia.

- Vi ska undersöka om det här strider mot personuppgiftslagen, säger Jan Staaf, chef för kriminalavdelningen vid polisen i Linköping.

Wikipedia är en internetbaserad encyklopedi med öppen källkod där användare kan lägga till och dra ifrån information. Den grundades för sex år sedan i USA och finns i dag på över 30 språk. Den svenska versionen har mer än 200 000 artiklar.

Artikelbild
Kan inte göra mycket

Nu har den högerextrema rörelsen i Sverige gjort en snarlik portal, kallad Metapedia med drygt tusen artiklar. Där finns bland annat ett register över personer med judiskt påbrå och företag som påstås ha judiska ägarintressen.

Wikipedia har tidigare utsatts för liknande plagiat i USA, men juridiskt kan de inte göra så mycket, säger Lennart Guldbrandsson, Svenska Wikipedias presskontakt.

- Vi ser allvarligt på det här och tycker det är beklagligt. Men vad jag förstår kan vi i nuläget inte göra något, säger Lennart Guldbrandsson.

Bakom den, vid första anblicken, snarlika internetsidan Metapedia står företaget NFSE Media AB i Linköping som till största delen ägs av Lennart Berg i Karlskoga. Han var tidigare verksam iden nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen.

Linköpingsbo leder

Men verksamheten med Metapedia sköts av Anders Lagerström i Linköping. Samma person driver Nordiska förlaget som arbetar med att sälja böcker, tidskrifter och musik om den så kallade nationella rörelsen.

Den andra februari i år ansökte NFSE Media hos Radio- och tv-verket om ansvarigutgivarbevis. Syftet är att kringgå personuppgiftslagen, PUL och slippa konflikt med Datainspektionen. Därmed kan det högerextrema uppslagsverket få samma grundlagsskydd som till exempel Östgöta Correspondentens hemsida.

Helt lagligt

Det gör att högerextrema Metapedia helt lagligt kan sammanställa känsliga personuppgifter om till exempel homosexuella, judar eller handikappade och publicera dem.

- Vi gör ingen värdering av innehållet på hemsidan. Det vi har att ta ställning till är om de uppfyller de kriterier vi har för utgivarskap, säger Therese Köster, handläggare av internetfrågor vid Radio- och tv verket.

Polisen undersöker

Än har verket inte fattat något beslut. Men i går inledde polisen i Linköping en förundersökning mot personerna bakom hemsidan. För i nuläget kan publiceringen anses olaglig och strida mot personuppgiftslagen.

- Vi börjar granska dem nu, så får vi se om det slutar i tingsrätten eller inte, säger Jan Staaf.

Även Norrmalmspolisen i Stockholm har inlett en förundersökning där Anders Lagerström är inblandad. Det gäller hans kopplingar till högerextrema organisationen Nationell media som i förra veckan polisanmäldes av TV4 för stöld av upphovsrättsligt skyddat material.

Det skedde efter att Nationell media producerat propaganda som innehöll ett inslag från TV4.

Hånade handikappad

Där hånades bland annat 20-årige Fredrik Jönsson i Malmö som medverkat i TV4 Halland-Öresund. Han har en medfödd hjärnskada som gör det svårt att uttala vissa komplicerade ord.

- Det känns hårt att de hånar handikappade, säger Fredrik Jönsson som efterlyser att samhället tar krafttag mot den högerextrema rörelsen.

Anders Lagerström äger, enligt Correns uppgifter, innehållet på den server hos webhotellet Crystone i Norrköping som propagandan spreds ifrån. Efter TV4:s polisanmälan flyttades i helgen filerna till en server i USA.

- Det verkar vara ett sätt att försöka fly det rättsliga efterspelet, säger Fredrik Jönsson.

Corren har utan framgång sökt Anders Lagerström.