- Det var jättespännande, som att upptäcka nya världar. Nu går jag på samma plats där människor levde för flera tusen år sedan, det var nästan som att jag mötte dem, säger Maria Jansén.

Det starka barndomsminnet har hon sin historieintresserade farmor att tacka för. Det var hon som tog med sig Maria till de arkeologiska utgrävningarna vid Dagsmosse nedanför Omberg på 70-talet.

- Som person är jag humanistisk, jag fascineras av det historiska berättandet och allt före oss. Vi damp inte bara ner här från ingenting, det är en lång process. Historia handlar inte bara om Gustav Vasa och Linné, det rör även vardag och politisk historia.

Artikelbild

Maria Jansén

Passande växte Maria upp i Vadstena där hon fick goda möjligheter att odla sitt stora intresse. I kombination med lusten till skapande, målande och musik ledde drivet fram till posten som chef för länsmuseet i Linköping 2006. En tuff utmaning minst sagt, Maria tog över en konfliktfylld verksamhet på sparlåga, missnöjd personal och dålig ekonomi.

- Jag kände "hjälp hur ska det här gå?" Men jag bemöttes positivt av alla och det skapade en bra plattform att börja i från.

I ett av de inskickade nomineringsförslagen till årets Linköpingsbo står det: " Maria har med ett gott ledarskap lyft länsmuseet".

Hon kom inte in och vände upp och ner på allt, i början handlade det om att lyssna och försöka förstå problemen och behoven.

Vad var huvudnyckeln för dig?

- Att vara positiv, ärlig och ge förtroende. Om jag visar att jag litar på dig i en överenskommelse, får jag tillit tillbaka.

Är du en självklar ledarfigur?

- Nej, egentligen inte. Jag känner inget behov av att stå längst fram, jag vill hellre att de som jobbar ska synas. Äras de som äras bör.

Vad är du mindre stolt över i ditt ledarskap?

- Att jag blir otålig när jag är stressad, jag kan till exempel säga "Ja, ja nu går vi till nästa fråga."

Är du en ledare privat?

- Lite tvärtom, när jag har den rollen på jobbet är det lättare att ha en annan hållning hemma.

Maria Jansén har tillsammans med personalen vänt länsmuseets negativa trend, besöksantalet har ökat med över 200 procent och är större än på 15 år.

- Det är jätteviktigt att inte bara fokusera på mig, vi är en hel grupp som har gjort det här. Det är viktigt att det finns glädje och stolthet, är stämningen bra faller mycket på plats automatiskt.

Samtidigt understryker hon det är en skattefinansierad verksamhet, de ska vara där för invånarna. Det är viktigt att lyssna in vad folk vill ha via enkäter, sociala medier och fokusgrupper.

Maria Jansén har jobbat mycket för att fånga upp barn och ungdomar, antalet skolbesök har ökat kraftigt. Eleverna ska inte bara stå och lyssna, de ska själva få uppleva saker. Känna på historiska föremål och forma saker i museets skapandeverkstad. Under temat sex och samlevnad fick exempelvis ungdomar skapa könsorgan.

- Ett sätt att avdramatisera svåra ämnen, det kan vara lättare än att sitta med en bok.

Museet är absolut nödvändigt, människan har alltid velat bevara och samla saker. Det finns något skattkammaraktigt och spännande över ett museum som kompletterar lärandet och kittlar sinnena, menar Maria Jansén.

- Barnen älskar ju länsmuseet, det första de frågar är var skeletten finns.

Hur är förhållandet mellan dig och länsmuseet?

- Ibland när jag parkerar bilen vid jobbet och går utanför stora entrén kan jag känna "gud vad jag älskar det här stället." Inte bara för att det är en fantastisk modernistisk byggnad, utan också för allt härligt folk som jobbar här. Det kan vara jobbigt, men vi kämpar på och har kul.

När trivs du och länsmuseet som bäst?

- När folk kommer hit och är nöjda, det är det bästa betyget vi kan få.

Vad har du för vision?

- Jag hoppas mycket på IT-ceum som flyttar hit i mars. Jag önskar att länsmuseet ska få vara ett kulturhus dit man kan komma och vara, fika, se utställningar, lyssna på föredrag och se film på cinemax. Jag vill gärna att barnen ska se länsmuseet som ett komplement till Busfabriken.