Det är av hänsyn till börsregler som Leif Erlandsson, vd för Cybaero, än så länge inte vill avslöja namnet på det företag som har köpt helikoptrar. Men det är inget diktaturland, så mycket kan han säga.

- Vi har en civilprodukt och säljer inte till några militära företag. Det allra viktigaste med den här försäljningen är inte just order, utan att det stora företaget som har köpt våra helikoptrar ska demonstrera tekniken, flyga och visa upp produkten för slutkunder, säger Leif Erlandsson.

Och det är den nya fasen i företagets liv. Efter att ha jobbat i nästan tio år med att utveckla och tillverka obemannade helikoptrar, Apid 60 är den andra generationen, har man nu börjat sälja sin egen produkt.

- Vi har varit ett utvecklingsföretag, men nu har vi bevis på att vår produkt finns och att den fungerar väldigt väl. Vi satsar hårt på att genomföra demonstrationsflygningar på alla betydande marknader för att få del i de upphandlingar som vi vet kommer att ske i närtid, säger Leif Erlandsson.

Företagets Apid 60-helikoptrar är 3,5 meter långa och väger mellan 150 och 200 kilogram, beroende på vilken utrustning de har. De kan exempelvis användas av räddningstjänster, vid kustbevakning, bränder, försvinnanden, kärnkraftsolyckor och för att söka vid jordbävningar. De kan användas också för olika miljöuppdrag, för att upptäcka algblomning, inspektera kraftledningar, mäta topografin på grustag och dagbrott och kartlägga skogsbränder, skador efter stormar och jordbävningar.

De obemannade helikoptrarna drivs med bensin eller flygfotogen och kan hålla sig i luften fem-sex timmar på upp till 3 000 meters höjd. De mätte nyligen högarna på soptippen i Linköping, vilket, enligt reglerna, måste alla avfallsanläggningar inom EU göra varje år. I nuläget görs det genom att personal går runt på området och kontrollerar hur soporna har satt sig eller skickar man upp ett fullstort flygplan.

- Under det senaste året har det utvecklats ett seriöst intresse för obemannade helikoptrar som kan utföra många olika civila uppdrag. Vi har en tacksam produkt som vi tror på, säger Leif Erlandsson.

Företagets omsättning för 2010 väntas vara 17 miljoner kronor men företaget har aldrig hittills gått med vinst.

- Det kommer att ändras nu när vi börjar leverera, avslutar Erlandsson.