Corren är med när europamästaren och tävlingsledaren i billjud, Rikard Karlsson, får sitt livs åktur. Människor som engagerar sig i billjud är ofta ganska fokuserade på sin sak. Rikard Karlsson är inget undantag. Han öppnar tävlingen som har deltagare från flera platser i Sverige, med att ingående redogöra för reglerna. Men alldeles innan de två första bilarna rullar fram för en tuff batalj i decibel – så dyker fästmön Camilla upp i vacker brudklänning.

– ... Jaha, då avbryter vi tävlingen en liten stund, får Rikard fram i mikrofonen.

Med sig har Camilla kommunens vigselförrättare Anders Lindman.

Artikelbild

| Nygifta Camilla och Rikard Karlsson blir överösta av riskorn på uppfarten till bilvårdshallen i Karllerstad. Tävlingen i billjud förvandlades till bröllop.

– Som jag förstår det har du sagt ja till det här tidigare, säger han med mycket formell stämma och spänner blicken i Rikard.

Sedan hålls en kort vigselakt. Åttaårige sonen Pontus sträcker fram asken med de fina ringarna. Och så kommer bröllopskyssen förstås, följt av publikens stora jubel.

Nu blir det lättare att förklara varför så många släktingar är på plats.

– Jag hade nog en liten aning, säger Rikard som försöker hålla masken.

Artikelbild

| Bröllopsparet med Camillas mormor Ulla-Britt Walldén och mostern Ann-Marie Karlsson.

Men han är märkbart rörd efteråt när han står och håller om Camilla och Pontus.

– Jag känner allt för Camilla! Det är henne jag vill leva med, säger han.

Artikelbild

Snart ploppar champagnen och uppfarten till bilvårdshallen i Kallerstad täcks av riskorn. Det är ett magiskt ögonblick, med mingel inne i hallen – bland verktyg och decibelmätare.

– Det känns väldigt bra nu. Det blev ungefär som jag hade tänkt mig. Det är svårt att planera allt. Men jag är jättenöjd, säger en lättad Camilla.

Artikelbild

| Att Camilla Gustavsson planerade in bröllopet på en billjudstävling var inte en slump. Rikard Karlsson är Europamästare i sin klass. Sonen Pontus har förresten en SM-titel i barnklassen.

Att det sker under en billjudstävling är ingen slump. Det förstår inte minst Camillas mormor, Ulla-Britt Walldén.

– Om de gifter sig på ett så här fint sätt, så måste de ha det bra tillsammans! konstaterar hon klokt.

Artikelbild

| Bröllopsvalsen

Men inte ens ett bröllop stoppar riktiga entusiaster i billjud. Tävlingen tar fart på nytt. Med Camilla som en av de första tävlande. Och senare på lördagskvällen fortsatte bröllopsföljet sitt firande på restaurang.