Corren har undersökt flera bussbolag där uppgifter från Tullverket, polisen, domar, polisutredningar och från privata källor tyder på att affärsidén är att smuggla alkohol och sälja den vidare.
Granskningen har avslöjat att ett fåtal personer kopplade till varje buss gör riktigt stora svarta pengar. Minst 120 miljoner kronor dras in till ett 40-tal storsmugglare varje år, enligt Correns beräkningar.
Vårt material visar också att vid sidan av storskalig svart försäljning finns ett bidragsfusk.
Fusket blir en fråga för Försäkringskassan som samarbetar med Tullverket och polis.
– Det är inte så att folk som har ersättning från oss inte kan få åka på en trevlig tysklandsresa och handla hem lite öl och vin någon gång. Det är när det handlar om mycket stora mängder, och upprepade resor, som man kan anta att det finns något annat bakom, säger Peter Fausö, enhetschef för Försäkringskassans Enhet för kontroll och återkrav i Skåne.
Personer som själva har smugglat säger till Corren att vissa fuskare är grovt organiserat kriminella. Andra smugglar och säljer alkohol för att de inte får riktiga jobb och behöver pengar.
Ulf Ängemo, gruppchef för en av tullens gränskontrollstyrkor, säger till Corren att vissa passagerare som stoppas och förhörs har handlat alkohol för tiotusentals kronor samtidigt som de har a-kassa eller sjukbidrag. Organiserad smuggling pågår, konstaterar han, men gör också kopplingen till arbetslöshet.
– Man kan vända på det och säga att en del inte får jobb och då ser de till att försörja sig. Arbetslösheten är ett stort samhällsproblem som skapar brottslighet, säger Ängemo.
Ett av de bussbolag som Corren tidigare granskat, med säte i Norsborg, kan tjäna som exempel på hur bidragsfusk kan se ut. I ett tillslag nyligen fann Tullverket bland annat:
Man, 53 år. Linköpingsbo med aktivitetsstöd, vilket betyder bidrag för att delta i arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Istället för att befinna sig där hade mannen rest till Tyskland och handlat 42 liter sprit och 45 liter vin.
Man, 48 år. Mjölbybo, med aktivitetsstöd, var och handlade 45 liter sprit och 8 plattor (192 burkar) starköl.
Kvinna, 51 år. Har hel sjukersättning. Enligt läkarens utlåtande har hon svårt att röra sig och svårt att alls gå ut. I sin ansökan om sjukersättning skriver kvinnan att hon ligger i sängen hela dagarna och låter en granne sköta allt. Kvinnan förde med sig 21 liter sprit, 70 plattor (1 680 burkar) öl, 30 liter vin och sex plattor starkcider.
Man, 52 år. Sjukskriven för nedsatt kraft i händer och nervpåverkan i ryggen och får enligt sjukintyg inte bära eller lyfta. Mannen förde med sig 33 liter sprit, 720 burkar öl och 77 liter vin.
Då Corren ringer och frågar varför mannen var i Tyskland och köpte så stora mängder alkohol, förklarar han att familjen skulle ha en stor fest och att resan är den enda han gjort.
– Jag har fått avdrag på sjukersättningen för den dagen, säger han.
Avdraget gjordes efter tullens kontroll.
På olika bussar Corren kontrollerat hittar vi fler exempel:
Man, 64 år. Har flera gånger överklagat socialtjänsten beslut och begärt högre socialbidrag. Tingsrätten har nekat, eftersom stora summor pengar har flutit in på mannens konton utan att han kunnat förklara var de kommer ifrån.
Man, 52 år. Reste på en misstänkt spritbuss i januari och dömdes i februari till fängelse för langning till ungdomar i Linköping. Har viss inkomst men bostadsbidrag och studiebidrag. I förhör har han sagt att han köpt alkohol i Tyskland en gång i månaden för cirka 3 500 kronor och sålt till minderåriga och vuxna.
Man, 46 år. Reste på en misstänkt spritbuss. Tidigare dömd att betala tillbaka 14 000 kronor till Försäkringskassan och socialtjänsten då han uppgivit för låg inkomst och fått felaktigt bostadsbidrag.
Man, 49 år. I september 2013 gjorde Kronofogden utmätning och tog pengar från mannens konto eftersom han vägrade betala skulder. Han överklagade och hävdade att han inte skulle klara sin ekonomi. Då tullen stoppade honom på en misstänkt tbuss i januari hade han köpt alkohol värd cirka 6 000 kronor.
– Det vi kan göra är att försöka säkerställa att bidrag inte finansierar smuggelresor, säger Peter Fausö på Försäkringskassans kontrollenhet.
Jenny Eriksen
Charlotta Friborg
Maria Soomro
Héctor Barajas
Nils Olauson
Fredrik Quist
Johnny Gustavsson