Det var vid 02-tiden i måndags som larmet gick i en livsmedelsbutik i Lambohov. Tjuvarna hade tagit sig in genom en krossad ruta och sedan gått rakt mot butikens avdelning för paketutlämning. Ett 30-tal paket, som bland annat innehöll dyra märkeskläder, stals vid inbrottet.

– Det här är en metod som har använts i Stockholm tidigare. Men nu har den dykt upp även här, säger Olle Tjernberg vid polisens bedrägerirotel.

Postförskott

Polisen misstänker att gärningsmännen beställt de aktuella paketen i andra personers namn.

– Man beställer varor i andra personers namn mot postförskott. Sedan gör man helt enkelt inbrott på utlämningsställena när det är stängt och hämtar paketen.

Id-kapningar ökar

Samtidigt har polisen i Östergötland noterat att antalet fall av så kallad id-kapningar fortsätter att öka. Det handlar om kriminella individer som stjäl andra personers identitetsuppgifter, som till exempel personnummer, för att beställa dyra kapitalvaror.

När varorna väl anländer till utlämningsställen låter gärningsmännen ofta någon ekonomiskt eller socialt utsatt person hämta ut paketen mot en ringa ersättning.

Hjärnorna bakom brotten vill undvika att själva hämta ut paketen eftersom de kan avkrävas legitimation. Räkningen hamnar hos helt oskyldiga personer vars personuppgifter brottslingarna kommit över.

– Vi har funderat mycket över hur allmänheten kan skydda sig. Men vi kan inte komma på något. Alla kan drabbas, både du och jag, säger Olle Tjernberg, som dock uppmanar butiker med paketutlämning att vara noggranna vid legitimationskontroller.