Under sina 19 år på Corren har Héctor Barajas aldrig varit med om någonting liknande.

Han stod lutad mot ett träd och filmade på avstånd medan Sverigedemokraterna samlades på Stångebrofältet. Stämningen var lugn.

Två poliser frågade vad han gjorde där och vem han var. Reportern svarade. Då bad polisen om legitimation.

”Gjorde mitt jobb”

– De hade ingen laglig grund att kräva id-kort. Jag bara stod där och gjorde mitt jobb. Poliserna antog att en person som pratar med brytning inte kan vara journalist, säger han.

Ett befäl anslöt sig och Héctor Barajas omhändertogs enligt paragraf 14.

– Han ryckte kameran ifrån mig med kraft, det gjorde ont i handen. Jag blev fasthållen av de andra två, säger Héctor Barajas.

Artikelbild

Piketbussen körde honom mot industriområdet i Tannefors.

– Jag blev väldigt skraj. De verkade inte ge särskilt mycket för pressfriheten och var ganska taggade.

Artikelbild

Efter ett telefonsamtal stod det dock klart vem han var och han kördes tillbaka till området. Enligt Héctor Barajas ska polisen ha sagt att han varit ett ”irritationsmoment”, som skulle kunna provocera Sverigedemokraterna. Men den förklaringen ger han inte mycket för själv.

Reportern fortsatte filma och påpekar att polisens insats som helhet i övrigt var ”otroligt proffsig”. Därefter kom ännu en polis fram och sa åt honom att avlägsna sig. Denna gång för att han ”inte såg ut som en journalist” och saknade pressväst. Ingen av Correns medarbetare bar dock pressväst och ingen annan ombads visa id-kort.

Hade det inte varit enklare att bara legitimera sig?

– Absolut, det hade varit enklare för allihopa, men hur blir det då nästa gång? Jag kunde ha varit en vanlig människa från allmänheten.

Corren har sökt ansvariga för insatsen på polismyndigheten, men ingen har ännu kunnat uttala sig om ingripandet. Christian Wehlin, kommissarie vid operativa avdelningen, satt med i staben som ledde insatsen:

– Jag känner inte till något omhändertagande av en journalist. Vi måste tala med våra insatsledare på plats för att få reda på mer innan vi kan uttala oss, säger Wehlin.

Dokumentation

Han påpekar att det under en särskild händelse sker mycket under ganska pressade omständigheter, vilket gör det svårt för staben att överblicka alla ingripanden på plats. Enligt polisens uppgifter avlägsnades ett 35-tal personer från platsen och fyra greps.

Dokumenteras inte alla omhändertaganden och avlägsnanden?

– Kraven på dokumentation skiljer sig något beroende på om det är ett avlägsnande, en avvisning eller ett omhändertagande. Jag vet i nuläget inte hur dokumentationen har gått till i det här fallet, säger Christian Wehlin.


Se TV-inslag i din dator eller smartphone: