Innan Abba vunnit Eurovision Song Contest 1974 hade de skrivit på för en folkparksturné där Linköping fanns med på kartan. Det vara bara det lilla problemet att efter ESC-vinsten behövde Abba lanseras utomlands. Skivbolagsdirektören Stikkan Andersson förmådde därför Folkparkernas centralorganisation att annullera turnén.

Det var inte lätt.

Problem på vägen dit

För det var så att folkparkerna hade en boom under 1970-talet. Dansbanden hade kommit med besked och folkparkerna fylldes av danslystna. En del av vinsterna investerade folkparkerna i att ta in många utländska band som definitivt inte tillhörde dansbandsmusiken. Stikkan Andersson lovade att nästa sommar skulle Abba-turnén bli av. Till Linköping skulle Abba komma 1 juli 1975.

Men det höll inte på att bli någon konsert då heller. Mitt under turnén fick nämligen Agneta Fältskog föras till sjukhus med luftvägsinfektion och folkparkscheferna var oroliga:

– Vi har haft dagliga telefonförfrågningar om biljetter i en månads tid, säger föreståndaren för Folkets park i Linköping, Anders Nordström till Corren. Det blir extrakostnader men vi är tacksamma att vi får hit dem.

4 500 kom till parken

I Gamleby, där Abba skulleavsluta turnén dagen efter, var kassören Gunnar Ragnarsson orolig över vad man skulle göra med det kaffebröd som man köpt in.

Nytt datum för Abba-konserten i Linköping bestäms till 8 juli. Nu är Agneta Fältskog kurerad efter ”årets största ståhej om parksäsongens minsta halssjukdom.”

Klockan 21:00 8 juli var Abba på scenen. Publiken ”jublade, tjöt, klappade takten i ett, applåderade och visslade”, skriver Correns recensent. ”I år kom Stikkan och Abba igen med en supershow . . .”

Trots att konserten blivit framflyttad i semestertiderkom 4 500 för att se det populära bandet.

”Abba med sjumanna-orkester på uppbyggda estrader, slukade enorma mängder el-ström. Ingen svensk artistgrupp har vräkt på mera någonsin och man bjuder på en show, till viken idéerna hämtats både från London och i den amerikanska ökenstaden Las Vegas,” skriver Correns Esse Jansson som ännu ett par timmar efter konserten hade ”värk och sus i öronen”.

Han är inte direkt nöjd: ”man hoppades i det längsta att någon av de 14 högtalarna plus de högtalare, som hör till orkesterns elektroniska instrument, skulle sprängas men så blev tyvärr inte fallet.”

Större scener väntade

Efter turnéslutet i Gamleby väntade nya och störrescener för Abba världen över. Skivframgångarna lät inte vänta på sig. Abba blev Sveriges mest framgångsrika grupp som sålde 400 miljoner skivor i hela världen. Fortfarande säljer Abbas skivor 2–4 miljoner varje år.

Låtarna som Abba spelade i Folkets park 1975: ”Hey, Hey Helen,” ”He is your brother,” ”Hasta manana”, ”Rock me”, ”S.O.S”, ”King Kong”, ”Gonna sing you my love”, ”Sitting in the palmtree”, ”Intermezzo”, ”Rock’n roll band”, ”I‘ve been waiting for you”, ”Honey, honey”, ”Waterloo”, ”Watch out”, ”I do, I do, I do, I do” och ”So long.”

JÖRGEN AUER
TORBJÖRN WESTERLUND