I den kommunala konstsalongen Passagen vid Stora torget presenterade 15 genusforskare från universitetet lika många klassiskt aktuella genusfrågor. Under 20 minuter var föreläste de om sina kunskaper i en av mänsklighetens stora frågor - ojämlikheten mellan män och kvinnor.

Varför gör ni er omaket att flytta ner akademin till Passagen?

- Vi vill visa upp genusfrågan. Komma ut från Campus. Synas och höras på stan. Visa upp mångfalden och vad som finns inom vår forskning.

Det förklarar Åsa-Karin Engstrand som är föreståndare vid Forum för genusvetenskap och jämställdhet på Linköpings universitet med ansvar för att organisera ett sex timmar långt genusmaraton under namnet "Hör och häpna".

- Många missuppfattar vad det hela handlar om och vi vill sticka hål på de myter som frodas i debatten.

Vilken myt vill ni punktera?

- Den som driver en ideologisk ståndpunkt, som vill pådyvla andra en sanning. Vi vill i stället ge en bredd och ett perspektiv. Alltså vad ser vi när vi forskar med våra genusglasögon på. Ett klassiskt exempel är att mäns sjuksymptom används inom vården på kvinnor.

Vilket styr, genus eller klass?

- De samverkar. Det går inte att se det ena skilt från det andra, anser Åsa-Karin Engstrand.

Han, hon eller hen?

- Allihop, konstaterar Åsa-Karin Engstrand.

Varför öppnar kommunen Passagen för denna akademiska informationsstorm?

- Vi har sedan tidigare och av tradition ett flertal samarbetsprojekt med universitetet. I synnerhet omkring ämnen som rör samtidskonstnärer. Självklart ska vi vara med när och där det händer och då ska det vara aktuellt och brännbart som i dag, säger kommunens konsthallschef Christer Fällman.