I tisdags avslöjade Expressen att flera Sverigedemokrater gör anonyma inlägg på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat där de ger uttryck för rasistiska åsikter. En av politikerna som avslöjades var Gerd Wall, SD:s ledamot i Vadstenas kommunfullmäktige. Hon har bland annat skrivit ett inlägg där hon påstår att ”det finns en god anledning till att zigenare är hatade”.

Bakom avslöjandet ligger Researchgruppen i Stockholm – ett vänsterkollektiv som består av ett femtontal journalister. Martin Fredriksson, som arbetar på nyhetsbyrån Piscatus, är ansvarig utgivare för Researchgruppen och är en av dem som har arbetet med granskningen sedan i februari.

– Jag började ladda ner kommentarer från Avpixlat mest som ett test. Jag ville se om de som kommenterar på Avpixlat även kommenterar på andra sajter, som till exempel SVT Debatt. Fjorton procent av de som kommenterar på SVT Debatt kommenterar även på Avpixlat. Men de står för 50 procent av alla inlägg på SVT Debatt. Det är en högljudd minoritet kan man säga.

Artikelbild

Ganska snart insåg Martin Fredriksson, som tidigare har bott i Linköping och varit aktiv inom den autonoma vänsterrörelsen, att det med lagliga metoder var möjligt att ta reda på vilka personer som dolde sig bakom de anonyma hatinläggen. Researchgruppens medlemmar närgranskade de 1 500 personer som är flitigast med att kommentera, så kallade toppkommentatorer. 406 av dessa kunde identifieras och det visade sig att den typiske kommentatorn på de främlingsfientliga hemsidorna är en man med en medelålder på 49 år.

– När jag började indexera alla de här inläggen upptäckte jag att kommentarssystemet Disqus läcker data om e-postadresser. Med rätt enkla medel kunde jag se vad det var för e-postadresser som folk hade postat ifrån. Det är öppen data som jag har använt. Det har inte varit fråga om något dataintrång.

Avpixlat bekräftar på sin sajt att Disqus har ”uppenbara brister” och uppmanar sina besökare att vidta åtgärder för att bevara sin anonymitet.

– Det har funnits ganska allvarliga brister i systemet skulle jag säga, säger Martin Fredriksson.

Vad har ni fått för reaktioner efter avslöjandet?

– Vi har fått övervägande positiva reaktioner. Folk har velat se vilka personer som ligger bakom den här typen av inlägg. Det har varit mycket spekulationer om det innan.

Finns det något som förenar personerna som kommenterar på Avpixlat och andra liknande sajter?

– Näthatarna har olika syn på välfärden, om det ska vara privat eller offentlig vård till exempel. Det är rasismen som förenar dem.

Finns det fler östgötar bland de 406 personerna?

– Ja, det finns det.