När rikspolischefen Bengt Svenson frågade om Ulrika Herbst ville bli ny länspolismästare i Östergötland tvekade hon inte.

- Jag tycker det var ganska enkelt att tacka ja. Jag hittar min inspiration när jag är ute i verkligheten och Östergötland är ett spännande och stort län.

Till en början är det tänkt att Ulrika Herbst ska verka som länets högsta polischef i sex månader. Men det kan mycket väl bli längre än så och mycket talar för att hon blir den sista som innehar titeln länspolismästare. Inom bara några år kommer dagens indelning med en polismyndighet i varje län att försvinna.

Artikelbild

| Ulrika Herbst, Polismästare i Ãstergötland.

- I dag har vi 21 myndigheter som har 21 olika lösningar på det mesta. Vi har svårigheter att jobba med varandra för vi har olika register och system. Och vi har en brottslighet som inte följer länsgränserna. Jag tror att vi kan komma mycket längre med en nationell polismyndighet.

Kommer medborgarna att märka någon skillnad?

- Den största påverkan kommer att bli på ledning och styrning. Polisverksamheten ska vara densamma och den lokala förankringen ska vara grunden.

Ulrika Herbst, som ursprungligen kommer från Enköping men räknar Örebro som sin hemstad, har en lång karriär bakom sig. Hon har varit länspolismästare i Kronoberg och Värmland och har under de senaste åren arbetet på Rikspolisstyrelsen.

Hon har aldrig ångrat att hon sökte sig till rättsväsendet.

- När jag var sju år visste jag att jag skulle bli Perry Mason. Men som det ofta blir halkade jag in på polischefsutbildningen på ett bananskal. Jag blev förälskad i arbetet direkt.

Förälskad?

- Ja, det är inte så konstigt att man blir kvar. Det finns så många olika arbetsuppgifter inom polisen. Man får vara med om otroligt många saker.

Ulrika Herbst har inga planer på att vända upp och ner på landets fjärde största polismyndighet. Hon tänker istället fullfölja det som hennes företrädare Mats Löfving (numera länspolismästare i Stockholm) påbörjade. Fokus ska ligga på att bekämpa mängdbrottslighet och att förhindra att ungdomar dras in i kriminalitet.

- Vi måste ha uthållighet i det som vi har inlett. Vi ska använda den kompetens vi har för att nå goda resultat.

Hur vill du beskriva din ledarstil?

- Det beror på vilket sammanhang det handlar om och vad som krävs. Jag är en lyssnande ledare som tror på dialog. Men i vår verksamhet måste man ofta göra prioriteringar. Jag är tuff när det krävs.

När Ulrika Herbst inte är på jobbet är hon gärna ute i naturen. Hon äger ett torp i Närke och njuter av att plocka bär och svamp.

- Jag tycker om att plocka solvarma hallon och äta dem med grädde.

Länspolismästaren är också intresserad av jazz, klassisk musik och litteratur. Men hon är ingen deckarfantast.

- Jag är väldigt förtjust i biografier, både tjocka och tunna. Sedan tycker jag att statens offentliga utredningar är underskattade.