I fredags lämnades konkursansökan in till tingsrätten i Linköping. Trots att det än så länge handlar om en ansökan har delägaren och styrelseordföranden Mikael Välijeesiö gjort sig oanträffbar. Inget pekar på att han tänker försöka avstyra konkursen genom att betala löneskulden – som är på 3 860 kronor.

Kontoret i Tornby Park är tömt och låst. Det enda som syns innanför dörren är några fyllda sopsäckar. All utrustning för att ringa och alla möbler är borta. Det tyder på att ägarna tömt bolaget inför konkursen. Normalt tar det cirka tre veckor innan tingsrätten fattat beslut och utsett en konkursförvaltare – men när en sådan väl är utsedd kommer denne inte att hitta någonting som går att sälja.

På parkeringen utanför är det också tomt sånär som på Andreas Karlssons Peugeot 407 Coupe. Andreas Karlsson är den person som tjänar på den verksamhet som bedrivits. Det är han som styr över telefonoperatören Novakom – den operatör där de flesta "medlemmar" i Sverigespar fått ett telefonabonnemang.

Artikelbild

Corren har tidigare avslöjat hur verksamheten fungerar. Den som blir medlem förleds att tro att medlemskapet ska leda till att man får billigare el och telefoni. Istället har Linköping callcenter sålt kundregistret till det elbolag som varit villiga att betala. Telefonabonnemangen har hamnat hos de operatörer som männen bakom Sverigespar själva driver.

Lunicia Björkman är inte den enda anställde som inte fått lön. Corren har haft kontakt med flera före detta säljare. De 3 860 kronor Lunicia Björkman kräver är lön för två veckors jobb. När hon inte fick pengarna tog hon hjälp av sitt fackförbund Kommunal. Deras jurist har ställt samman kravet och sett till att bolagets delägare Mikael Välijeesiö tagit emot en skriftlig betalningsuppmaning.

– Det är inte så troligt att de betalar nu. Den här Mikael sa att han skulle ge mig lönen, men den kom aldrig, så jag hörde av mig till mitt fackförbund och de hjälpte mig direkt, berättar Lunicia Björkman.

Om den konkursansökan hon står bakom går igenom så öppnar det möjligheten för övriga anställda som inte fått lön. Vid en konkurs träder den statliga lönegarantin in.

För de människor som blivit medlemmar i Sverigespar är dock inte problemen över. Teleoperatören Novakom – med bolagsnamnet 3yemuteris3 AB – lever vidare. De kunder som fastnat där måste själva protestera mot fakturorna (se faktaruta). Företaget ägs av Andreas Karlssons sambo men det är enligt Correns källor han som styr. Han svarar i telefonen när Corren ringer, men han svarar inte på några frågor.

– Sen sist du skrev om mig har jag fått besök av obehagliga människor som sökt upp mig i min lägenhet, säger han.

För Lunicia Björkman har jobbet på Linköping callcenter lämnat ett dåligt samvete efter sig.

– Ja, faktiskt, jag tänker ibland på de kunder som jag lyckades värva. Men jag visste inte då när jag jobbade vad det var för något, säger hon.

Nu har hon hittat ett bättre jobb.