EU lider av dubbelmoral, anser EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP). Hon vill väcka en diskussion bland medlemsländerna för att få en ändring på det nuvarande asylsystemet. I dag går det inte att ta sig in i EU på ett lagligt sätt för att söka asyl. Sverige är inget undantag. Alla som flyr krigets Syrien beviljas uppehållstillstånd. Men några möjligheter för de flyende att komma hit på laglig väg finns inte, om man inte är en av FN:s kvotflyktingar.

– Vi har ett asylpaket som bygger på olaglighet, konstaterar hon.

Kommer i leksaksbåtar

Artikelbild

In this photo taken on July 2, 2013 and made available by the Italian Navy Wednesday, July 3, 2013, Coast Guard boats give help to a boat with some 80 migrants on a boat heading to Italy, in the Mediterranean sea, near the island of Lampedusa. The Vatican announced Monday that Pope Francis will go to Lampedusa island next week to meet with recently arrived migrants. Tens of thousands of clandestine migrants, many from Africa or the Mideast, head to Italian shores each year. Lampedusa is their frequent destination, closer to Africa than the Italian mainland. (AP Photo/Italian Navy, HO)

Den 16 juli följde hon med Frontex, som ansvarar för EU:s gränsbevakning, på en båtoperation utanför Málaga. Förutom att vakta EU:s gränser jobbar Frontex med att rädda emigranter som riskerar att förolyckas på sin väg mot EU.

– Jag vet inte var jag ska börja någonstans... jag visste att människor kommer i gummibåtar, men inte att det är båtar man kan köpa i leksaksaffärer.

I en sådan båt kunde det sitta fem vuxna. Bara under förmiddagen plockade de upp 19 män och en kvinna. Kvinnan kom från Kamerun.

– Hon hade varit fast tre år i Marocko för att samla ihop pengar, berättar Cecilia Wikström.

Att ta sig in som asylsökande på ett lagligt sätt i EU hade varit omöjligt för kvinnan. Det är inte möjligt för någon. Det enda undantaget är om man tillhör den lilla andelen kvotflyktingar som vissa länder tar emot.

Alla känner till problemet

Vanliga sätt är därför att obemärkt ta sig över gränsen eller med identitetshandlingar som inte är äkta. Att situationen ser ut så här är såväl myndigheter som politiker medvetna om.

– Det här är ett av de stora problemen i det gemensamma asylsystemet. Vi motar människor i människosmugglares händer i stället för att bespara dem mänskligt lidande, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International.

Hon tycker att det är märkligt att man inte kan enas om att arbeta fram ett system med lagliga vägar, speciellt eftersom EU lägger mycket energi på sitt gemensamma asylsystem.

– Vi bryter mot våra egna förpliktelser eftersom det är en rättighet att söka asyl.

Hon har sett alla varianter för att ta sig in.

– Det kan vara falska handlingar eller äkta handlingar som inte tillhör en själv. De flesta har använt sig av människosmugglare, och med det menas allt från kriminella ligor till vänner som lånar ut sitt pass.

En syrisk läkare betalade nyligen 10 000 euro för att få skjuts från Turkiet till Sverige, där han nu beviljats asyl.

Oviljan att ge skydd är väldigt stor bland EU:s medlemsländer, enligt Cecilia Wikström (FP).

– Vi lever i en svår ekonomisk tid och den finansiella krisen i Europa har inte verkat i positiv riktning.

Varken Cecilia Wikström eller Amnesty International har en färdig lösning på problemet, men båda tycker att man borde titta på möjligheten att lämna in asylansökningar från EU:s gemensamma ambassader. Till att börja med måste frågan komma upp på dagordningen i EU, anser Madelaine Seidlitz.

– Ingen människa kan säga att det här inte är ett problem.