För tionde året i rad bakar och säljer butiken sina egna semlor. På fettisdagen kallar man in extra personal. Det behövs ungefär 18 personer i det lilla Lasses Livs den här dagen.

– Vi köper färdiga degar som vi sedan jäser i jäsugn och gräddar. Hela dagen står det någon vid ugnen. Tre personer står hela tiden och gör semlorna. En står och vispar grädden. Hela dagen. Det har blivit en tradition för Linköpingsborna att stå och köa för semlor här, berättar Lasse Önnegren.

Hur många semlor har det blivit den här dagen?

Artikelbild

| – Numera svarar semlorna för 10 procent av butikens årsomsättning, säger Lasse Önnegren. Så fort plåtarna är klara försvinner de. Lagringstiden är knappt ett par minuter när ruschen är som störst.

– Lite styvt 6 000 semlor. Det är vad vi brukar ligga på ungefär, och har gjort de senaste åren. Av dem är 2 000 beställningar från företag. Resten köper enstaka kunder. De får räkna med kö, men det brukar fungera.

Tröttnar du inte på semlor själv?

– Det gör jag faktiskt inte. Semlorna är ju ganska viktiga för oss. De är en del av vårt levebröd.

De säljer semlor mellan jul och påsk. Men den absolut toppen för Lasses livs är just på fettisdagen. Redan under onsdagen minskar det betydligt:

Artikelbild

– Då bakar vi bara 1 000 semlor, säger Lasse Önnegren lugnt.