För andra gången på kort tid kritiserar Lindvall polisens insatser mot de kriminella gängen i Linköping.

– Det är inte acceptabelt att det här får fortsätta. Och det är orimligt att folk som bor i de här stadsdelarna ska behöva vara med om detta, säger Paul Lindvall.

Han vill se att polisen griper och lyckas lagföra fler organiserat kriminella personer med kopplingar till gängen.

– Kommunen kan ju inte gripa och åtala personer, säger Lindvall.

Kommunalrådet är också starkt kritisk till att polisen bit för bit centraliserat sig och anser att polisen idag inte är tillräckligt synlig och närvarande i Linköpings stadsdelar, varken med lokala polisstationer eller med patruller.

– Det är bedrövligt. De senaste sex-sju åren har vi från kommunen fört fram detta som ett problem till polisen. Vi vill se poliser som är närvarande i områdena och som har kännedom om personer och händelser där, säger Paul Lindvall.

Efter de stora gängbråken i Ryd och Skäggetorp för några veckor sedan publicerade Paul Lindvall ett kritiskt inlägg på facebook där han skrev att gängens uppgörelser var allvarliga och oacceptabla och tyckte att polisen skulle avsätta mer resurser för att stoppa gängkriminalitet.

Artikelbild

”Man har inte alls lyckats tillräckligt väl hittilldags”, skrev Lindvall.

Kritiken ledde till att polisen på sin hemsida publicerade en artikel där Conny Dahl, biträdande operativ chef för östgötapolisen, tillsammans med kollegor gick till motangrepp.

Lindvall hävdar dock fortfarande att polisen inte gör tillräckligt för att motverka de kriminella grupperingarnas kärnor.

Insatserna för att förebygga att unga människor knyts till grupperingarna fungerar däremot bättre, anser Lindvall.

– Där är jag mycket mer nöjd. Jag tycker att polisen och kommunen samverkar bra i det förebyggande arbetet, säger Paul Lindvall.

Lindvall får medhåll av en del kommuninvånare som saknar polisen i sitt bostadsområde. En Skäggetorpsbo som kontaktar Corren säger:

Artikelbild

– På något sätt måste man ju belysa att det inte är en plötslig händelse som kom från blå himmel. Det har eskalerat under en tid utan att någon har gjort något.

Skäggetorpsbon, som flera gånger kontaktat polisen angående olika gäng, säger:

– De (gängen, reds anm) har sett att de kan göra lite hur de vill utan konsekvenser och de blir modigare och modigare. I och med det blir de allmänfarliga.

På måndagskvällen lade polisen ut en kommentar på sin hemsida.  I den berättar man om det seminarium som hölls förra veckan och där politiska företrädare för kommunen samt tjänstemän informerades om hur polisen arbetar mot gängbrottsligheten. Vid mötet ska vikten av samverkan ha varit ett genomgående tema.  Polisen uppger också att företrädare för polisen och Linköpings kommun ska träffas på onsdag för ett tidigare inplanerat möte kring dess frågor. "Med hänsyn till de senaste dagarnas händelser, då ungdomsgäng, där många inte varit äldre än 16 år, startat upplopp och gått till attack mot polisen och andra, har polisen föreslagit att även politiska företrädare för kommunen deltar" skriver polisen.