Det var nervöst in i det sista men slutligen blev det Gladys del Pilar kör från Örebro som fick respass.
– Så skönt! Det hade varit surt om vi åkt ut, det här är viktigt för mig, säger Louise Hoffsten.

Trött kör
Det var alltså tjugo nöjda linköpingsbor som satte sig i bussen hem sent på lördagskvällen. Nöjda och glada – men också rejält trötta. Programmet kräver förberedelser i timmar för att allt ska klaffa i direktsändning. Efter generalrepetitionen gav Louise Hoffsten kompisen Lana Brunell en vänskaplig uppsträckning:
– Du måste se mer glad ut, Lana, tänk på att det är TV!
För Hoffsten är Körslaget betydelsefullt.
– Ja, det är det. Jag har en alldeles särskild anledning att vara med här, men jag kan inte berätta riktigt varför än, säger hon.
Kanske har hon en tanke på hur hon vill använda den halv miljon kronor som tillfaller den kör som vinner. Vinstsumman får kören skänka till valfri välgörenhetsorganisation i hemstaden.

Nej till Melodifestival
Annars säger Louise Hoffsten oftast nej till förfrågningar om TV- medverkan.
– Varje år får jag frågan om att vara med i Melodifestivalen, och varje år tackar jag nej.
Men med Körslaget var det alltså något speciellt. Hon sjöng i kör när hon var utbytesstudent i USA och hon har nu på senare år faktiskt sjungit i en gospelkör i Enskede.
Att vara med i Körslaget är ett stort åtagande, med rätt skral betalning. I flera veckor tvingas artisten säga nej till andra uppdrag – hur många veckor vet man ju däremot inte.
Det här gäller förstås också körmedlemmarna. I veckan repeterar de ständigt och på helgen är det sändning. Bakom scenen surras det lite om oförstående arbetsgivare och äkta män som tycker att för mycket tid går åt till Körslaget.

Josefin, 16, sjöng solo
Men roligt har de, det strålar om alla när de kommer ut från en repetition. Temat i lördags var svensk musikexport och Team Hoffsten framförde Agnes hit Release Me. 16 – åriga Josefin Johansson sjöng solo.
– Vilken känsla att få stå här och sjunga solo höra hur kören bakom sätter alla stämmor, helt fantastiskt, säger Josefin.
 Som andra låt hade Louise Hoffsten valt Simon & Garfunkels Sound of Silence, där Hanna Ryttmarker och Kevin Lehnberg sjöng solo.
– Jag tyckte vi behövde en lugn låt för att bryta av och den här sången har betytt en del för mig, såg Paul Simon på Globen och det var oerhört starkt, säger Louise.
 Att hennes kör verkligen låter bra tycks alla var eniga om. Presskollegor och medlemmar från andra körer – många säger spontant att Team Hoffsten är bäst. Det betyder därmed inte självklart att kören vinner hela slaget. Det är ju ingen jury av experter som utser vinnaren, det är tittarna som röstar.