Idén att arrangera Svenska cupen i Schack kom från Pontus Carlsson som är Linköpings allmänna schacksällskaps toppspelare. Cupen är ett lagspel med ett rankingsystem som gör tävlingen extra spännande, eftersom det ger ett lägre rankat lag, chansen att vinna över ett mer meriterat lag. Alla som spelar golf med dess handicapsystem, vet precis vad det handlar om.

Pontus Carlsson deltar inte själv i helgens cup. Han är i Turkiet och tävlar i schack-OS.

- Vi ville ordna en schackfest där alla samlas på ett och samma ställe, motiverar Peter Halvarsson, ordförande i Linköpings allmänna schacksällskap, cupen som ska bli årligt återkommande.

25 lag är på plats, i matsalen på Anders Ljungstedts gymnasium. Varje lag består av fyra personer. Två lag sitter på var sin sida om ett långt bord, och mellan varje par ett schackbräde.

Av skyltarna på borden att döma kommer lagen från stora delar av Sverige. Spelarna är både yngre män och äldre herrar och klädseln varierar ifrån säckiga jeans till svarta, snygga kostymer; som killlarna i Team Viking från Stockholm är uppklädda i. Laget är en av favoriterna till slutsegern. Kanske vill de se propra ut, under söndagskvällens prisutdelning?

Enbart män, vid samtliga bord. Jag ser inte en enda kvinna, förutom landshövding Elisabeth Nilsson som inviger tävlingen.

- Det är en gåta, säger Jakob Flyckt om frånvaron av tjejer som tävlar i schack. Han är från Jönköping men pluggar till lärare här i stan och ingår i Linköpings schackklubbs lag. Jakob Flyckt tycker det är synd att schack, på tävlingsnivå, är så mansdominerad, eftersom det är "en idrott där man tjejer och killar kan mötas på lika villkor."

Schack kräver koncentrationsförmåga, kreativitet och förmåga till logiskt tänkande. Tävling på elitnivå även god kondition.

- Annars orkar man inte, säger Jakob som själv är helt slut efter en dags tävlande.

FOTNOT: Gå in på schack.se och klicka därefter på svenska cupen, om du vill följa tävlingen på nätet.