Två män med kopplingar till Bergagänget åtalades på tisdagen för att ha spärrat in en man i bagageluckan på en bil. Offret har inte velat medverka i förhör och bevisningen bygger på vittnesuppgifter.

Vid lunchtid den 25 april i år råkade en kvinna som har sin arbetsplats i Berga centrum titta ut genom fönstret. Hon fick syn på en bil och lade sedan märke till något anmärkningsvärt: En man som färdats i personbilen gick målmedvetet fram till bagageluckan och öppnade den. Vittnet såg att det stack upp ett ben och en fot. Ett ögonblick senare fick kvinnan syn på en man som kröp ut från bagageutrymmet.

Enligt vittnet såg mannen kuvad och strykrädd ut och han gick och satte sig på en bänk i närheten. Mannen som öppnat bagageluckan satte sig också på bänken och vittnet kunde från sin plats i fönstret se när han upprepade gånger slog till brottsoffret i ansiktet. I detta läge valde kvinnan att ringa polisen.
Flera poliser kom snabbt till platsen och hittade snart mannen som enligt vittnet blivit misshandlad. Även den 31-årige man som ska ha utdelat slagen och den 22-årige man som kört bilen fanns kvar på platsen och de greps omgående. Poliserna kunde snabbt konstatera att mannen på bänken blödde från ena örat. I en promemoria skrev en polis senare att platsen var "precis i hjärtat av Bergagängets område" och att de två misstänkta "tillhör denna gruppering".

I förhör har den man som ska ha blivit intvingad i bagageluckan och sedan misshandlad sagt att han inte alls råkat ut för något. Tvärtom har han sagt att han följde med i bilen frivilligt och att han inte hade något otalt med 22-åringen och 31-åringen. Kammaråklagare Helene Gestrin tror dock inte på denna förklaring utan menar att mannen blev inspärrad i bagageluckan i Ryd och sedan körd till Berga centrum där han blev misshandlad. 22-åringen åtalas därför för olaga frihetsberövande, medan 31-åringen åtalas för olaga frihetsberövande och misshandel. 

22-åringen har i förhör nekat till brott. Även 31-åringen, som av Correns källor pekats ut som en ledarfigur i Bergagänget, nekade till en början till allt.
– Jag har aldrig rört min vän och kommer aldrig röra min vän, sade han i ett tidigt förhör.
I ett senare förhör – sedan polisen bland annat kunnat konstatera att 31-åringen förfogade över brottsoffrets bankomatkort – ändrade han sin berättelse och medgav att han flera gånger slog mannen med öppen hand. Orsaken till detta ska ha varit att brottsoffret hade en skuld på 8 500 kronor. 31-åringen förklarade att han slog till mannen i ilska när han förstod att han inte skulle få tillbaka pengarna. 31-åringen förnekar dock att han skulle ha tvingat in offret i bagageluckan och erkänner endast ringa misshandel.
Både 31-åringen och 22-åringen sitter häktade i väntan på rättegång.