Han har följt 65 bilbyggarentusiaster, varav 15 kvinnor, för att kunna leverera flera slutsatser på universitetets hemsida under rubriken "Dubbla budskap kring manlighet":

Sårbara bilar

- Här handlar det inte om att köra riskfyllt och utmanande, tvärtom. Stylade bilar kan verka tuffa men är i själva verket sårbara. Maskulina värden utmanas.

Artikelbild

| Hummer H2 "Game Over"

Dag Balkmar är doktorand i genusvetenskap med inriktning på kritiska studier av män och maskuliniteter. Ett sätt är att studera svensk bilkultur med sina relationer mellan bilar, bilstyling, bilkörning och genus.

- Män i trafiken är en erkänd riskfaktor. De kör ofta mer utmanande och tar fler risker än kvinnor, säger han på hemsidan och betonar blådårarnas framfart som ett trafikproblem.

Kör försiktigt

Stylade bilar kan ha läckra drag, mjuka linjer och konstfull lack. Eftersom de är skapelser med många, långa och dyra byggtimmar bakom sig hanteras de försiktig av sina ägare.

- Trenden bilstyling ifrågasätter vad en bil är. För många entusiaster står bilen för en livsstil och ett sätt att umgås. Som en del av det personaliga uttrycket ska den vara häftig.

Det säger Dag Balkmar som anser att "poängen är att väcka uppmärksamhet" alltså:

- Bilar som får Svensson att tappa hakan när de ser dem.